Vóór privacy, dus tégen wifitracking


12 juni 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over wifitracking. Wifitracking is het volgen van bezoekers als zij hun mobiele telefoon op zak hebben. Die zenden namelijk een signaal uit dat kan worden opgepikt. Maar omdat elke telefoon een uniek signaal uitzendt, is er sprake van persoonsgegevens. En die moeten worden beschermd.

Het vorige college paste wifitracking toe om te meten hoe lang bezoekers van de binnenstad daar verbleven. Hier werden argeloze bezoekers blootgesteld aan de politieke keuze die het college destijds maakte, zonder hierover te worden geïnformeerd of de mogelijkheid te worden gegeven zich te onttrekken aan deze vorm van privacyschending. Wifitracking maakt namelijk gebruik van het zogenoemde Mac-adres van een mobiele telefoon. Dit adres is ook te volgen als een mobiele telefoon niet in verbinding staat met het internet. En wie laat tegenwoordig nog zijn telefoon thuis? Inderdaad. Je ontkomt niet aan wifitracking.

Sinds vorig jaar hebben we strikte privacywetgeving in Nederland, als gevolg van de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) in de Europese Unie. Wie gegevens verzamelt, moet dat nu melden aan de verstrekker. En zij moet toestemming vragen en expliciet bekend maken hoe verstrekkers hun toestemming weer kunnen intrekken en hun gegevens kunnen opvragen of laten wissen. Van dit alles is in Rotterdam in het geheel geen sprake. Naar onze mening schendt de gemeente Rotterdam daarmee de privacy van bezoekers en bewoners.

Om die reden stellen wij aan het college van burgemeester en wethouders kritische vragen over toepassing van wifitracking met oog op privacywetgeving, in de hoop dat er per onmiddellijk wordt gestopt met het volgen van mensen in onze stad. Wij roepen Rotterdammers en bezoekers op hun ongenoegen over wifitracking kenbaar te maken bij de gemeente. Want persoonsgegevens mogen geen speelbal worden van beleid.

Wij staan voor:

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Worden Rotterdamse klimaatactivisten in de gaten gehouden?

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Verbod op confetti in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder