Oplossing voor overlast door houtrook hard nodig


8 februari 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over hinder door houtrook. Wij zijn onlangs aangeschreven door een inwoner uit onze stad die last heeft van de houtkachel van de buren. De rook komt de slaapkamer in en dat leidt tot ernstige luchtverontreiniging en ook nog eens tot gezondheidsproblemen. De inwoner heeft namelijk astmatische bronchitis.

Het stoken van hout leidt tot een grote uitstoot van fijnstof. Die is nog hoger dan bij dieselauto's. Stoken leidt tot rook in de bebouwde omgeving en daar kunnen bewoners last van krijgen. Thuis moet het te allen tijde goed toeven zijn, maar houtrook vermindert het woongenot aanzienlijk.

Om die reden hebben wij het college van burgemeester en wethouders gevraagd wat zij hiertegen kan of wil doen. Allereerst wijzen wij de wethouder verantwoordelijk voor de bebouwde omgeving op de landelijke voorschriften die gelden voor gebouwen. Wij willen weten of er voorschriften zijn die iets kunnen betekenen voor bewoners als ze last hebben van het stookgedrag van anderen. En ook willen wij weten of er actief wordt gecontroleerd op het aanbrengen van kachelpijpen, schoorstenen of rookkanalen door woningeigenaren. De gemeente is er namelijk ook om te handhaven.

Hout wordt in kachels opgestookt, maar ook buiten in de tuin. Vooral in de zomermaanden wordt er met regelmaat gestookt in vuurkorven, terwijl juist dan de ramen van andere bewoners openstaan door het warme weer of de schone was buiten is opgehangen om te drogen. Het is ook met name in de warme zomermaanden dat bewoners met een longaandoening - zoals astmatische bronchitis - last hebben van luchtverontreiniging, door toedoen van smog. Rookpluimen die het huis binnendringen zijn dan extra vervelend. Daarom willen wij dat het college van burgemeester en wethouders zich gaat inspannen om regels te mogen stellen over hinder door houtrook. Omdat regelgeving nu nog een landelijke aangelegenheid is, zien wij graag dat het college zich gaat inspannen om van houtrook een lokale aangelegenheid te maken.

Gerelateerd nieuws

Tegen de verkoop van bont in Rotterdam

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Gratis hengelvergunning houdt geen pas

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over de hengelvergunning...

Lees verder