Gratis hengel­ver­gunning houdt geen pas


19 februari 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over de hengelvergunning die de gemeente Rotterdam met de Rotterdampas gratis beschikbaar stelt aan alle houders van deze pas. Wij vinden het geen pas om een hengelvergunning gratis beschikbaar te stellen, omdat het dierenleed in de hand werkt.

Vissen zijn voelende wezens en kunnen dus pijn ervaren. Daarmee hebben vissen ook gelijk een belang, namelijk om pijnvrij te kunnen leven. Hengelen schaadt het belang van vissen, omdat het slaan van een haak in de bek een wondt veroorzaakt die maar langzaam geneest. Bovendien leidt het tot angst en stress bij de vissen. Om die reden willen wij dat hengelen wordt verboden. Wij buigen mede op de landelijke wetgeving die stelt dat je dieren niet opzettelijk mag verwonden. En de wet moet te allen tijde gehandhaafd worden.

Voordat een verbod er komt, moet de gemeente Rotterdam er wat ons betreft alles aan doen om hengelen te ontmoedigen. Het aanbieden van een gratis hengelvergunning staat hier haaks op. Daarom vragen wij aan het college of zij de gratis hengelvergunning zo snel mogelijk willen intrekken. Daarnaast loopt de gemeente Rotterdam inkomsten mis door hengelvergunningen gratis aan te bieden. Met die inkomsten had de gemeente juist iets kunnen betekenen voor de vissen in de stad, bijvoorbeeld door de waterkwaliteit te verbeteren, paaiplaatsen aan te leggen of natuurvriendelijke oevers te realiseren. De vissen zijn door het beleid van de gemeente twee keer de dupe.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Oplossing voor overlast door houtrook hard nodig

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Toon daadkracht voor Rotterdams klimaatbeleid!

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder