Gedragstest voor personen die wapens bezitten


6 november 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de gedragstest voor personen die wapens bezitten. Het kabinet heeft deze gedragstest verplicht gesteld voor iedereen die in het bezit is van een wapenverlof of een jachtakte, maar momenteel ligt de invoering stil omdat de minister van Veiligheid en Justitie er nog eens naar wil kijken. De gedragstest is bedoeld om na te gaan of de gemoedstoestand van personen met wapens nog wel in orde is, want helaas gebeurt het nog te vaak dat een pistool of jachtgeweer wordt gebruikt in geweldsituaties.

Wij willen van het college van burgemeester en wethouders weten hoe het er momenteel voor staat met het bepalen van de gemoedstoestand van personen in het bezit van wapens. Wat doet de Rotterdamse politie zoal om risico's op schietpartijen tot een minimum te beperken? Zo heeft de politie nu al de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de achtergrond van de wapenbezitters of in hun omgeving navraag te doen over gedragingen in het verleden.

Wij willen specifiek weten hoe het ervoor staat met personen in het bezit van een jachtakte. Jagers kunnen namelijk ook met psychische problemen te kampen hebben. Dat blijkt ook wel, omdat tijdens de kortstondige inwerkingtreding van de gedragstest (voordat 'ie werd stilgelegd) tientallen jagers in het hele land hun jachtakte zijn kwijtgeraakt. Ze kwamen niet door de test, wat duidt op een gemoedstoestand die het niet toelaat in het bezit van een vuurwapen te zijn.

In ons ideale Rotterdam zien we het liefst dat er niet meer wordt gejaagd, dan zijn we gelijk van de wapens af die tijdens de jacht gebruikt worden. Maar voor het moment willen wij van het college van burgemeester en wethouders weten hoe wordt bepaald dat personen in bezit van een jachtakte geen gevaar voor de samenleving vormen. Die personen kunnen particulieren zijn die jagen op basis van een overeenkomst met de gemeente, maar het kunnen ook de gemeentelijke boswachters zijn.

Gerelateerd nieuws

Dierenambulance maakt zich zorgen over de toekomst

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Levende kerststal niet meer van deze tijd

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder