Bijdrage: Raads­voorstel Wijziging Veror­dening WMO-jeugd


Uitge­sproken in de verga­­­­­­­­­­dering van de commissie ZOCS op 3 april 2019

3 april 2019

Voorzitter,

Voor ons ligt een derde wijziging van de verordening. Over deze verordening hebben we in oktober van vorig jaar ook al gesproken. Wij zien de wijziging wederom als een verschraling van de zorghulpverlening. Dit keer mag het informeel persoonsgebonden budget niet meer worden gebruikt om ontvangen zorg uit het sociaal netwerk te bekostigen.

De wijziging wordt ingegeven door een wijziging in de WML. De wethouder is nu bij wet verplicht te borgen dat zorgaanbieders uit het sociaal netwerk minimaal het minimumloon verdienen. En dat dit dus ogenschijnlijk leidt tot een oneerlijke situatie tussen professionele en informele zorgaanbieders. Want dan zouden informele zorgaanbieders meer verdienen dan de professionals.

Het college stelt ons inziens onterecht dat een verschil in beloning tussen professioneel en informeel zorgaanbod op haar plaats is. Ze komt met de redenering dat dagopvang in een informele setting iets anders is dan dagbesteding dat een professional aanbiedt. Daar zijn wij het mee oneens, voorzitter. Geloof ons, het is echt flink aanpoten als je zorg draagt voor iemand.

Wij willen graag weten wat het financiële verschil is tussen het informeel persoonsgebonden budget nu en de tegemoetkoming straks.

Tot zover, voorzitter.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdrage: Initiatiefvoorstel "Ontgassen goed geregeld"

Lees verder

Bijdrage: Initiatiefvoorstel "Rotterdams vestigingsklimaat voor proefdiervrije innovatie in Life Sciences & Health"

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer