Zorgen over Eneco


12 juni 2018

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam maakt zich zorgen over Eneco. In schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders hebben wij deze zorgen geuit. Eneco is een energiebedrijf en is volledig in publieke handen. Dat betekent dat de aandeelhouders van het bedrijf gemeenten zijn. Als aandeelhouder dragen zij verantwoordelijkheid voor het bedrijf. Momenteel is Eneco van alle grote energieleveranciers de groenste, blijkt uit een recent onderzoek van onder andere de Consumentenbond en Greenpeace. De onderzoekers stellen dat Eneco een van de voorlopers in de energietransitie is. Het is daarom ontzettend belangrijk om deze groene koers vast te houden in de toekomst.

De gemeente Rotterdam is voor ruim een derde eigenaar van Eneco. Het college van burgemeester en wethouders wil Eneco verkopen omdat zij het niet als een publieke taak ziet om aandelen te hebben in een energiebedrijf. Wij vinden van wel, met oog op de energietransitie. Wij vrezen dat een nieuwe eigenaar van Eneco geld belangrijker vindt dan het klimaat en het milieu en daarom niet meer wil investeren in duurzame energiebronnen. In die vrees staan wij niet alleen. Daarom zijn wij tegen de verkoop van Eneco.

Uit diverse berichten in de media hebben wij vernomen dat het rommelt in de top van Eneco en dat de gemeenten met aandeelhouders daarbij betrokken zijn. Daarom willen wij van het college van burgemeester en wethouders weten welke rol zij speelt in het conflict. De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren vindt dat het college van burgemeester en wethouders zich verre moet houden van spelletjes die ertoe leiden dat de verhoudingen binnen de top van Eneco op scherp komen te staan. Daar is helemaal niemand bij gebaat. Wij hopen om die reden dat het college van burgemeester en wethouders met fatsoenlijke antwoorden kan komen om haar rol in het conflict te rechtvaardigen.