Zijn we nog Lekker Fit!?


5 oktober 2015

De Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag schriftelijke vragen gesteld over Lekker Fit!, het gemeentelijke programma waarin kinderen worden aangemoedigd tot veel bewegen en gezond eten. Wij nemen de gezondheid van Rotterdammertjes uiterst serieus, aangezien zwaarlijvigheid onder kinderen in de grote stad te vaak voorkomt.

Nu wil het geval dat Lekker Fit! wordt gesponsord door enkele private partijen, waaronder een voedselproducent. Deze ging onlangs de fout in door in een kinderboek reclame te maken voor een product dat te boek staat als ongezond. In dit geval betekent dit: te vet en/of te zout. De Reclame Code Commissie heeft eind september geoordeeld dat de voedselproducent geen reclame had mogen maken voor kinderen als specifieke doelgroep. De regels zijn hier zeer helder in.

Onlangs heeft de overheid met het bedrijfsleven en de wetenschap ook afspraken gemaakt over sponsoring op scholen. Het convenant schept duidelijkheid over de vraag wanneer sponsoring overgaat in reclame en of dit wenselijk is voor het functioneren van scholen. Gezien de recente uitspraak van de Reclame Code Commissie is het wat ons betreft wenselijk om meer informatie te krijgen over de rol van de voedselproducent in Lekker Fit!. Wij willen er zeker van zijn dat kinderen in Rotterdam niet worden blootgesteld aan reclame voor ongezonde producten.

De Partij voor de Dieren ziet graag dat de gemeente Rotterdam zich aansluit bij de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding. Deze alliantie heeft als belangrijkste doel dat de Nederlandse Reclame Code onverkort wordt gehanteerd. De gemeente Amsterdam wordt binnenkort partner in de alliantie en wij hopen dat Rotterdam dit goede voorbeeld volgt.

Gerelateerd nieuws

Pilot Meatless Monday

De gemeente Rotterdam heeft afgelopen maandag de eerste Meatless Monday geintroduceerd. Op Meatless Monday staat vegetarisch ...

Lees verder

Rotterdam en COP21

Eind november breken voor de aarde cruciale weken aan. Dan vindt in Parijs namelijk een internationale klimaattop plaats, ook...

Lees verder