Stop met het gebruik van lokaas voor het doden van dieren


3 mei 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het massale gebruik van lokaas op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Momenteel staan er tientallen lokdozen opgesteld langs de gevels van de gebouwen op de campus. Wie op de campus loopt, wordt geadviseerd de lokdozen niet aan te raken. Vermoedelijk is het lokaas bedoeld om overlastgevende situaties met kleine knaagdieren tegen te gaan. Het is ons niet bekend hoe lang de lokdozen er al staan.

Soms is lokaas giftig. Het gebruik van giftig lokaas is aan strenge regels gebonden en is zelfs verboden in de openbare ruimte als er bloedverdunners in zijn verwerkt. Dieren die van dergelijk lokaas eten, wachten een afschuwelijke dood als gevolg van interne bloedingen. Daarom zijn wij fel tegen het gebruik van giftig lokaas om vermeende overlastgevende situaties als gevolg van de aanwezigheid van dieren tegen te gaan. Er zijn namelijk veel diervriendelijke alternatieven voorhanden. Voor lokaas met bloedverdunners moet sowieso toestemming worden gevraagd voordat het in gebruik kan worden genomen.

Aan het college van burgemeester en wethouders vragen wij hoe het nou precies zit met het gebruik van lokaas op de campus van de universiteit. Wie heeft het initiatief genomen? Wat vindt de wethouder verantwoordelijk voor dierenwelzijn van lokaas? En werkt de gemeente Rotterdam aan preventie van mogelijk overlastgevende situaties op de campus? Worden de geldende voorschriften voor het gebruik van lokaas nageleefd? En is hier sprake van giftig lokaas? Vooralsnog is het voor ons onduidelijk of campus Woudestein van de EUR ook onderdeel is van de openbare ruimte en of de gemeente er het laatste woord heeft. Wat voor ons al wel als een paal boven water staat, is dat het gebruik van giftig lokaas in strijd is met het dierenwelzijnsbeleid van de gemeente. Als stad zetten we namelijk in op het voorkomen van overlastgevende situaties middels plaagdierbeheersing, in plaats van ongediertebestrijding. Voor giftig lokaas is hierin geen plaats. We wachten de beantwoording van het college af.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Inmenging van voedingsmiddelenproducenten in het tegengaan van overgewicht

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Hoe zit het met het welzijn van zorgdieren?

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder