Inmenging van voedings­mid­de­len­pro­du­centen in het tegengaan van over­ge­wicht


23 april 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over Lekker Fit!, het programma van de gemeente om overgewicht onder jongeren tegen te gaan. Vier jaar geleden stelden wij hier ook al vragen over, naar aanleiding van de samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en een voedingsmiddelenproducent die indertijd de regels voor kindermarketing had overtreden. Kindermarketing is schadelijk voor de persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen, omdat zij makkelijk te beïnvloeden zijn en vaak niet kunnen afwegen wat goed of slecht is. Om die reden is kindermarketing van ongezonde producten - zoals frisdranken, koekjes of chips - aan strenge regels gebonden. Door ons aandringen is de gemeente Rotterdam lid geworden van de 'Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding', die beoogt om jongeren te beschermen tegen ongewenste beïnvloeding.

Nu vier jaar later zijn er nog altijd twee voedingsmiddelenproducenten verbonden aan Lekker Fit!. Deze producenten hebben ongezonde voeding in hun assortiment. Wij willen van het college van burgemeester en wethouders weten hoe zij de samenwerking met deze private partijen rijmt met de wens om ongezonde voeding zoveel mogelijk te weren uit de stad. Dat is ons namelijk niet duidelijk. Ook willen wij weten waarom de gemeente uberhaupt samenwerkt met voedingsmiddelenproducenten in het uitvoeren van een taak in het algemeen belang, namelijk het tegengaan van overgewicht. Wat ons betreft is die samenwerking niet nodig en kan het college beter voortbouwen op haar contacten met onafhankelijke organisaties die ervoor zijn opgericht om de volksgezondheid te bevorderen.

Wij hopen dat het college van burgemeester en wethouders gaat inzien dat het publieke belang iets anders is dan de particuliere belangen van het bedrijfsleven. Je kunt het tegengaan van overgewicht simpelweg niet uitbesteden aan producenten die indirect zelf verantwoordelijk zijn voor dit probleem.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Stop de vervuiling, leg gebruik van confetti aan banden

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Stop met het gebruik van lokaas voor het doden van dieren

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder