Konijnen op begraaf­plaats Crooswijk


28 april 2015

Op 14 april hebben wij schriftelijke vragen gesteld over de konijnen die op begraafplaats Crooswijk wonen. Het CDA wil in Rotterdam wil een jager de konijnen op de begraafplaats Crooswijk laten afschieten. De konijnen zouden voor overlast zorgen, omdat zij zorgen voor verzakkingen onder de graven en van de bloemen eten die op de graven liggen.

Volgens de partij is het gebruik van een geweer is slechts een schijnoplossing. Zoals iedereen weet kunnen konijnen zich zeer snel voortplanten en zal een populatie zich altijd aanpassen aan de beschikbare hoeveelheid voedsel. Voor je het weet is een populatie qua aantallen weer op hetzelfde niveau of hoger dan voor het afschieten en moet er weer naar het geweer worden gegrepen.

Volgens de Partij voor de Dieren ligt de enige echte oplossing in het verminderen van voor konijnen eetbare planten. Dit geldt zowel voor op de begraafplaats groeiende planten als voor de door bezoekers meegenomen bloemstukken. De gemeente zou bijvoorbeeld bij de ingang van de begraafplaats een bord kunnen neerzetten met hierop de bloemen die niet door konijnen worden gegeten, zodat nabestaanden hier rekening mee kunnen houden bij de samenstelling van het bloemenpakket. Wellicht zou de bloemenkiosk bij de begraafplaats hier ook een rol in kunnen spelen.

Tegenwoordig worden graven ook vaak onderstut, zodat ze niet meer verzakken indien konijnen er hun gangen graven. In dit geval zouden alleen oude graven nog kunnen verzakken maar de nieuwe niet meer. De partij is benieuwd of van deze methode gebruik gemaakt wordt op Begraafplaats Crooswijk.

Klik hier voor de lijst met planten en bloemen die konijnen niet lusten.

Gerelateerd nieuws

Geen megastallen op Rotterdams grondgebied

Vandaag heeft de gemeenteraad van Rotterdam tegen megastallen gestemd, en dus voor dierenwelzijn. Tijdens het debat over het ...

Lees verder

Het Vinetaduin in Hoek van Holland

Vandaag heeft de Partij voor de Dieren in Rotterdam twee keer schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester e...

Lees verder