Micro­plastics in de Rotter­damse binnen­wa­teren


29 februari 2016

De Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over microplastics in de Rotterdamse binnenwateren. Microplastics zijn microscopisch kleine deeltjes plastic die in het water zitten en het milieu daardoor ernstig aantasten. Vissen kunnen microplastics opnemen, waardoor vissterfte optreedt en microplastics in de voedselketen terecht komt.

Microplastics zou hoog op de Rotterdamse politieke agenda moeten staan. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de Rijn tussen Basel (in Zwitserland) en Rotterdam vol zit met microplastics. Maar ook hier in Rotterdam zijn er oorzaken aan te wijzen die het probleem van microplastics in de hand werken. Zo kan microplastics in het binnenwater terecht komen als huishoudelijk afvalwater wordt geloosd in rivieren, sloten en singels. In dit afvalwater zitten veel microplastics veroorzaakt door kledingslijtage en door afspoeling van cosmetica en schoonmaakmiddelen. Behalve huishoudelijk afvalwater gooien veel mensen hun plastic afval ook in het water. Dat blijft vaak maanden en soms wel jaren ronddobberen en valt op den duur uit elkaar in hele kleine deeltjes.

De Partij voor de Dieren wil graag van het college weten wat zij doet om microplastics in de Rotterdamse binnenwateren tegen te gaan. Enerzijds is het bittere noodzaak om afspraken te maken met steden die meer stroomopwaarts gelegen zijn en dus een bron van microplastics zijn waar Rotterdam de nadelen van ervaart. Dit is vooral een kwestie van overleg voeren en duidelijke regels opstellen waar iedereen zich aan moet houden. Maar anderzijds kan Rotterdam haar 'eigen' microplastics tegengaan, bijvoorbeeld door huishoudelijk afvalwater niet meer te lozen in de binnenwateren en meer geld te besteden aan het schoonmaken van rivieren, sloten en singels.

Gerelateerd nieuws

ProRail diervriendelijkste Rotterdam

ProRail ontving vanochtend de oorkonde voor 'Diervriendelijkste Rotterdammer'. ProRail treedt hiermee in de voetsporen van de...

Lees verder

Festivals in Het Park

De Partij voor de Dieren is ontstemd door de ravage die is aangericht na het festival Oranjebitter in Het Park. Hele stukken ...

Lees verder