Maak lobbyen zichtbaar!


4 december 2017

De Partij voor de Dieren in Rotterdam wil in navolging van de Tweede Kamer transparantie, openbaarheid en openheid in lobbyactiviteiten. Hiervoor heeft de partij schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De Rotterdamse fractie is nu bijna vier jaar aanwezig op het stadhuis aan de Coolsingel. Wij hebben gemerkt dat we in belangrijke besluitvormingsprocessen - zoals de World Expo 2025 en Feyenoord City - worden benaderd door personen en organisaties die hun 'hulp' aanbieden in het komen tot een oordeel. Deze personen en organisaties vertegenwoordigen een particulier belang en het is nog maar de vraag of dit belang overeenkomt met de publieke zaak. Immers, als fractie staan wij voor goede beslissingen die in het algemeen belang worden genomen, dus als ze dierenwelzijn, natuur en milieu in Rotterdam bespoedigen. Daar komt bij dat sommige lobbyisten beter en eerder hun belang kenbaar kunnen maken dan andere. Zij hebben het geld om krachten in te huren, of ze hebben een direct lijntje met raadsleden of leden van het college. Het is dan maar de vraag of de besluitvorming op deze wijze eerlijk verloopt. Wij hebben overigens wel een antwoord.

Om transparantie, openbaarheid en openheid te bevorderen, bepleit de Partij voor de Dieren de komst van een lobbyparagraaf en een lobbyregister. De lobbyparagraaf wordt toegevoegd aan elk beleidsvoorstel dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, zodat eenieder kan zien wie heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het voorstel. Een lobbyregister is een openbaar document dat laat zien welke fractie of raadsleden met welke organisaties of personen heeft gesproken. Wij hopen hiermee inzichtelijk te maken welke invloed particuliere belangen hebben op publiek beleid. Het stadhuis is publiek bezit, niet het voorportaal van macht en geld!

Gerelateerd nieuws

Debat Ja/Ja-sticker in de maak

De Partij voor de Dieren in Rotterdam gaan een debat aanvragen over invoering van de Ja/Ja-sticker. De gemeenteraadsfractie v...

Lees verder

Partij voor de Dieren aanwezig bij groentrekkersdebat

Afgelopen dinsdag heeft lijsttrekker Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren in Rotterdam de partij vertegenwoordigd...

Lees verder