Gebruik van dooi­korrels bij gladheid


22 januari 2015

De Partij voor de Dieren heeft middels schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gepleit voor het gebruik van dooikorrels om gladde wegen te bestrijden. Momenteel worden de wegen in Rotterdam in geval van gladheid begaanbaar gehouden met strooizout. Strooizout bestaat uit natriumchloride en heeft als gevolg dat, als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt, planten en bomen worden aangetast, verzilting van de bodem optreedt, de pootjes van katten en honden ontstoken raken, en zaadetende vogels zichzelf vergiftigen door het eten van dit type zout. Alle reden dus om het gebruik van strooizout kritisch te benaderen.

Strooizout kan gemakkelijk worden vervangen door dooikorrels, een goed alternatief voor het gladvrij houden van wegen op een manier die het welzijn van het leven in de buitenruimte respecteert. Dooikorrels – op basis van calciumchloride – werken sneller en langer door dan strooizout bij lagere temperaturen, zonder dat planten en bomen worden aangetast, de bodem verzilt, onze honden en katten eronder lijden en vogels niet vergiftigd raken. Daar bovenop staat het gebruik van dooikorrels voor een duurzaam gebruik van allerlei materialen, waardoor de bruggen en wegen in de stad minder onderhoud vergen.

Met deze kennis in handen pleiten wij voor het gebruik van dooikorrels in plaats van strooizout. Wij hopen dat het college onze mening deelt en lef toont in het kiezen voor dooikorrels in de volgende winterperiode (2015-2016). De gemeente Rotterdam wil graag voorop lopen met innovatief beleid; dooikorrels sluiten hier naadloos op aan!

Gerelateerd nieuws

Geluidsoverlast langs bebouwing Nieuwe Maas

De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over geluidsoverla...

Lees verder

Collectie Wereldmuseum en ontzameling

Gisteren heeft de Partij voor de Dieren samen met drie andere partijen wederom vragen gesteld over ontwikkelingen bij het Wer...

Lees verder