EK Paar­den­sport met dierenleed gepaard


19 september 2016

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren verzet zich tegen de Rotterdamse kandidatuur voor de EK Paardensport in 2019. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, worden er over drie jaar Europese kampioenschappen in de disciplines dressuur, para-dressuur en springen georganiseerd in Rotterdam.

Behalve driekwart miljoen euro aan gemeenschapsgeld, gaat de EK ook met heel veel dierenleed gepaard. Zo moeten de paarden over lange afstanden reizen, staan ze veel alleen op stal en dragen ze een bit, dat pijn veroorzaakt. Ongetwijfeld koesteren veel beoefenaars van de paardensport warme gevoelens voor hun rijdier, maar dit is niet altijd het geval. Recent was de wereld nog getuige van de schandalige wijze waarop een Nederlandse springruiter zijn paard mishandelde tijdens een wedstrijd in de kwalificatieronde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voor de Nederlandse bondscoach was deze mishandeling geen reden om deze ruiter uit te sluiten voor deelname aan de landenwedstrijd op de Olympische Spelen. Deelname aan de landenwedstrijd was belangrijker dan het welzijn van het dier.

Dit soort wantoestanden willen wij absoluut niet in Rotterdam. Vandaar dat wij het college van burgemeester en wethouders hebben gevraagd of zij hun steun van de Rotterdamse kandidatuur willen intrekken. Mocht het college toch doorgaan met de kandidatuur, dan willen wij dat de hoogste eisen van dierenwelzijn worden nageleefd. Ook in alle nevenactiviteiten rondom de EK zien wij educatie over dierenwelzijn als een cruciale peiler. Wij zullen te allen tijde het college aanspreken als het belang van het dier niet voorop staat.

Klik hier voor de schriftelijke vragen die wij hebben ingediend.

Gerelateerd nieuws

Mussenkolonie op Proefpark De Punt

Proefpark de Punt is een stadstuin in de wijk Bospolder in Delfshaven. De tuin heeft een speciale groep bewoners: een mussenk...

Lees verder

Inspreekmoment Begroting 2017

Wil je bij de gemeenteraad inspreken over de Begroting 2017? Op vrijdag 30 september presenteerde het college van B en W de ...

Lees verder