Bomenkap in de Schiezone een ramp voor vleer­muizen


13 november 2015

De Partij voor de Dieren maakt zich ernstige zorgen over massale bomenkap in de Schiezone en de gevolgen die dit heeft voor vleermuizen. De Schiezone is een prachtig buitengebied aan de noordrand van Rotterdam, waar het goed toeven is voor dier en mens. Maar het is ook kwetsbaar voor ontwikkelingen die de natuurpracht en het dierenleven aantasten. Dit staat het gebied te wachten als de plannen van de gemeente Rotterdam doorgang vinden.

De gemeente wil namelijk twee landgoederen – De Tempel en Nieuw Rhodenrijs – herontwikkelingen en gebruiksklaar maken als zorgcentrum. Momenteel staan de gebouwen op deze landgoederen leeg. Uiteraard heeft de Partij voor de Dieren er niets op tegen als leegstaande gebouwen een nieuwe bestemming krijgen, maar met de herontwikkeling van de landgoederen worden ook bijna honderd bomen gekapt. En dit zijn niet zomaar bomen. Volgens kenners worden de bomen door vleermuizen gebruikt als zomerverblijf of om in te paren. Vleermuizen gebruiken de landgoederen ook als vliegroute of om op zoek te gaan naar eten.

Door de herontwikkeling wordt het leefgebied van vleermuizen aangetast, en niet zo'n beetje ook. Daarom heeft de Partij voor de Dieren vandaag uitgebreid vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders om opheldering te krijgen over de reden voor herontwikkeling, de wet- en regelgeving die van toepassing is en hoe het toekomstplaatje eruit gaat zien. Wat ons betreft gaan de plannen die er nu liggen niet ten koste van de monumentale bomen die er staan en de vleermuizen die er leven. Wij zullen alles in het werk stellen om dit te voorkomen.

Lees hier de schriftelijke vragen.

Gerelateerd nieuws

Begroting 2016

Tijdens de raadsvergadering van gisteren is er over de begroting 2016 gesproken. De begroting 3,5 miljard euro is uiteindelij...

Lees verder

City Racing terug in Rotterdam?

De Partij voor de Dieren heeft met gefronste wenkbrauwen kennis genomen van het voornemen van City Racing Rotterdam terug te ...

Lees verder