Bescherm de broedende meerkoet!


14 juni 2017

De Partij voor de Dieren in Rotterdam wil dat het college zich hard maakt voor broedende meerkoeten in de sloten en singels in de stad. Afgelopen week bleek dat meerkoeten hun nest hadden gebouwd op een fontein. Als de fontein spuit terwijl de eitjes uitkomen, dan sterven de jongen een gewisse dood. Het is algemeen bekend dat een fontein een ideale broedplaats is voor de meerkoet. De fontein mag niet worden aangezet als de meerkoet aan het broeden is, want anders wordt de wet overtreden. Maar soms gebeurt het toch, met alle gevolgen van dien.

Met onze schriftelijke vragen hopen wij dat het college zich bewust wordt van haar verantwoordelijkheid ten aanzien van broedende meerkoeten. Het college kan het zich makkelijk maken zich aan de wet te houden door natuurvriendelijke oevers of natuureilandjes aan te leggen in de buurt van een fontein. Voor een meerkoet is de keuze dan snel gemaakt: die kiest voor een mooi eilandje in het midden van de sloot of nestelt zich in hoge rietkragen en tussen de moerasplanten.

Wij zien graag dat het beschermen van meerkoeten tijdens het broedseizoen beleid wordt in Rotterdam, bij voorkeur in de vorm van een protocol waarin precies staat wat er moet gebeuren als een meerkoet op een fontein of een andere onwenselijke plek haar nest bouwt. Dan voorkomen we een hoop narigheid.

Gerelateerd nieuws

Dierenleed in het verkeer

Vandaag heeft de Partij voor de Dieren schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over diere...

Lees verder

Veiligheid van drinkwater moet gewaarborgd blijven

De Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethoude...

Lees verder