Beheer kwetsbare stads­natuur gaat soms mis


21 oktober 2020

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over schade aan de buitenruimte langs het Havenspoorpad dat de gebieden IJsselmonde en Charlois met elkaar verbindt. Een bezorgde Rotterdammer heeft ons foto's toegestuurd waaruit blijkt dat er met zwaar materieel over de kwetsbare (en zachte!) ondergrond is gereden, waardoor de begroeiing het zwaar te verduren heeft verkregen. Bovendien zal hier bodemverdichting optreden, wat niet bijdraagt aan een gezond ecosysteem voor de soorten ter plaatse. Naar verluidt is het goed misgegaan tijdens het beheer van de sloot langs het Havenspoorpad, waardoor het er nu zo armoedig uitziet.

Je zult het misschien niet zo gauw opmerken, maar het beheer van de buitenruimte is een van de allerbelangrijkste factoren die bijdragen aan de instandhouding van flora en fauna. De gemeente Rotterdam maakt eens per zoveel tijd belangrijke beleidsmatige afwegingen in het groenbeheer, wat leidt tot een aanbesteding en het uitschrijven van een bestek waarop bedrijven actief in groenonderhoud afkomen. Maar ook in de uitvoering worden er belangrijke keuzes gemaakt. Uitvoerders van groenonderhoud kunnen kiezen voor zware machines of juist voor handmatig werk in het maaien en snoeien van begroeiing, als dat überhaupt nodig zou moeten zijn. Ze kunnen in samenspraak met de gemeente ook groenpatronen ontwikkelen (bijvoorbeeld: het ene vak wordt wel gemaaid of gesnoeid, het andere niet) waardoor gras-en plantensoorten het hele jaar kunnen bloeien, insecten het hele jaar hun leefomgeving behouden en vogels en vleermuizen het hele jaar een bron van voedsel hebben. Zie hier hoe het onderhoud van de buitenruimte bijdraagt aan dierenwelzijn en biodiversiteit!

Het Havenspoorpad is niet zomaar een adres in Rotterdam, het is ook een van de pilotlocaties voor het mozaïekmaaien, waarbij om beurten een deel van de begroeiing onder handen wordt genomen en een deel blijft 'overstaan'. Zo behoud je een groen lint door het jaar heen, onafhankelijk van het maairitme. Juist daarom moet je zorgvuldig omspringen met het kwetsbare groen op deze plek. Wij krijgen helaas het idee dat er te weinig bestuurlijke aandacht is vanuit het Stadhuis voor deze specifieke vorm van groenonderhoud. Onze vragen aan het stadsbestuur door de jaren heen laten zien dat wij er in ieder geval bovenop zitten. En dat blijven we doen, ook nu weer.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Bescherm kwetsbare diersoorten in Rotterdam!

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Ruud van der Velden Rotterdams politicus van het jaar!

Deze week was het feest op de fractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam. Reden? Onze fractievoorzitter Ruud van der V...

Lees verder