Bijdrage: Gebeur­te­nissen jaar­wis­seling 2019/2020


Uitge­sproken in de verga­dering van de commissie VB op 23 januari 2020

23 januari 2020

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren is blij met alle beweging die nu te bespeuren valt om het afsteken van vuurwerk door consumenten te verbieden. Voor een groot deel is dat aan onszelf te danken. Al voorgaand aan de afgelopen jaarwisseling kondigde onze landelijke fractie een initiatief van wet aan om ook categorie F2 uit het Vuurwerkbesluit te verbieden. Ja voorzitter, wij hadden alle onheilstijding over Oud & Nieuw niet nodig om tot dit initiatief te komen.

Reeds daags na het kabinetsbesluit om gemeenten zelf in staat te stellen een lokaal afsteekverbod op vuurwerk in te stellen, hebben wij de burgemeester gevraagd dit te doen. Uiteraard ligt onze voorkeur bij het herschrijven van het Vuurwerkbesluit, maar een lokaal verbod is het beste alternatief dat we als lokale volksvertegenwoordiging voorhanden hebben. Wij houden niet van verbieden, tenzij dit nodig is om alles wat kwetsbaar is te beschermen. In onwillekeurige volgorde, in die categorie: de dieren, de natuur, ouderen, kinderen en omstanders. En we staan voor onze hulpverleners. We gaan het nooit normaal vinden als politie en ambulancepersoneel met vuurwerk worden bekogeld.

En dat hebben we nooit normaal gevonden, voorzitter. Blijkbaar krijg je in deze stad een krantenkop en airplay als je door de pomp gaat en impliciet moet zeggen: sorry jongens, we hebben jullie jarenlang blootgesteld aan gevaar om het oudejaarspleziertje van onze achterban veilig te stellen. Ondanks de law-en-orderretoriek. Nou goed, dit bewaren we wel voor de verkiezingscampagne.

Voorzitter, terug naar de vorige jaarwisseling. Op onze fractie heb ik de weddenschap gewonnen, namelijk dat er welgeteld nul boetes zijn uitgedeeld voor het afsteken van vuurwerk waar dat niet mocht. Die gebiedsverboden werken niet. Waar staat trouwens in de APV dat er eerst wordt gewaarschuwd en daarna pas beboet?

Op de kinderboerderij in Hoek van Holland heeft zich zoals bekend een tragisch incident voorgedaan tijdens de jaarwisseling. Behalve de niet te vergoeden immateriële schade - namelijk de dood van een zeer geliefd dier voor de Hoekenezen en de andere dieren - heeft de kinderboerderij ook kosten gemaakt. Ze moesten een bezoek afleggen aan een instelling in Midden-Delfland om alles in goede banen te leiden. De kinderboerderij rekent het niet handhaven op het plaatselijk vuurwerkverbod het college zwaar aan. Gaat de burgemeester hierin mee? Daarom hierbij de vraag aan de burgemeester of het stadsbestuur de gemaakte kosten zal vergoeden.

Voorzitter, tot slot. We kijken ook vooruit. Ter compensatie van een lokaal dan wel landelijk vuurwerkverbod speelt het college met het idee in elk van de veertien gebieden met het idee een vuurwerkshow te organiseren. Wij willen niet dat dit in de Rotterdamse parken gebeurt. We hebben niet voor niets een vuurwerkverbod in de Rotterdamse parken. Daarom dienen wij hierbij alvast een motie in die het college oproept eventuele vuurwerkshows niet in onze parken te organiseren. Graag een reactie van de burgemeester.

Tot zover, voorzitter.

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Bijdrage: Toetsingskader 'Unsolicited proposal' Parkhaven

Lees verder

Bijdrage: Debat naar aanleiding van gebeurtenissen rondom de jaarwisseling 2019-2020

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer