Bijdrage: Cultuurplan 2021-2024 ‘Stad in transitie, cultuur in veran­de­ring’


Uitge­sproken in de raads­ver­ga­dering van 26 november 2020

26 november 2020
Voorzitter,

Een stad die de geschiedenis niet kent, kan niet vooruit.

Dit is een recente uitspraak van onze burgemeester waar ik het volledig mee eens ben. Helaas vindt dezelfde burgemeester, met zijn wethouders, dat ons enige historische stadsmuseum, Museum Rotterdam, zo snel mogelijk dicht moet. En gemeenteraad van Rotterdam, dit is het domste wat je kunt doen. En ik zal dat uitleggen.

Alle grote wereldsteden hebben stadsmusea die de geschiedenis en de eigen tijd tonen. Als iets de huidige tijd kenmerkt, dan zijn het wel de volgende vragen: wie zijn we? Waar komen we vandaan? Wat is onze geschiedenis? Wat bindt ons als stadsbewoners? Wat is het verhaal van de stad? Daarom is de wereldwijde trend dat stadsmusea groeien en steeds meer bezoekers trekken. Maar wat doet Rotterdam? Die sluit het ons enige stadsmuseum. Een museum wat ook nog eens financieel kerngezond is. Echt zo dom!

Juist nu moet je het verhaal van de stad vertellen. Juist nu moeten Rotterdammers toegang hebben tot ons erfgoed en verleden want een stad die zijn verleden niet kent, kan niet vooruit. Als je nu het museum sluit is dat minachting voor de stad en haar inwoners. Een museum is meer dan een gebouw. Een museum is het centrum van museale kennis en ervaring. Daar moet je niet mee stoppen. Want dat bouw je niet meer op. Sluiting van het museum is contraproductief zonder enig zicht op een mogelijke toekomst. De toekomst van een museum kan veel beter voorbereid en gerealiseerd worden vanuit de continuïteit dan vanuit het ‘niets’.

Voorzitter, er moet mij toch iets van het hart en dat is dat de gemeente op dit moment geen enkel respect toont voor de collecties van de stad en de collectie van Museum Rotterdam. Zal ik eens een voorbeeld noemen? De schilderijen van de Rotterdamse schilder Hendrick Sorgh, ook wel de Rotterdamse Johannes Vermeer genoemd. Zijn schilderijen hangen in de eregalerij van het Metropolitan Museum te New York en in de eregalerij van het Rijksmuseum te Amsterdam.

En wat doen wij? Het is hier niet te zien. En de komende jaren ook niet. Wij bergen het op in een depot in de Alexanderpolder. Waar? In een depot in de Alexanderpolder! Voor jaren! Voorzitter, het is een schande. Wat een minachting voor de collectie van de stad. Zoals men al eerder het wel goed vond dat de collectie van het Wereldmuseum verkocht zou worden, totdat de Partij voor de Dieren hier voor ging strijden. En die collectie is nu weer te zien in het Wereldmuseum.

En dat brengt mij bij het advies van de RRKC. Een beschamend advies. Eerder zagen we zo’n desastreuze actie van dit adviesorgaan toen vier jaar geleden op vergelijkbare gronden en wijze het advies werd gegeven het Wereldmuseum te sluiten. Gelukkig werd dit advies uiteindelijk niet opgevolgd. En kijk nu naar het Wereldmuseum. Het staat weer op. Opvallend dat je hier de RRKC trouwens niet meer over hoort.

Voorzitter, het advies van de RRKC rammelt inhoudelijk en procedureel aan alle kanten. En dan moet mij toch weer iets van het hart. Hoe haalt een voorzitter van een adviesorgaan, de RRKC, het in zijn hoofd om te zeggen: "Museum Rotterdam, zoals het nu heet: klaar mee”. Wat een schandalige uitspraak van deze voorzitter. Ten eerste is dat niet aan hem, dat is aan de politiek. En ten tweede: een grotere belediging voor het museum en alle medewerkers die daar keihard werken, bestaat niet. Een voorzitter die vier jaar geleden ook al zo opzichtig faalde. Voorzitter, zal ik het eens zeggen en dan een beetje in zijn woorden: de voorzitter van de RRKC, zoals hij functioneert: klaar mee!

Voorzitter, Museum Rotterdam heeft nooit een eerlijke kans gehad. Elke adviesronde werd er bezuinigd en uiteindelijk werd men weggestopt in een hoekje in het Timmerhuis, een gebouw wat nooit gebouwd is als museumgebouw, het heeft niet eens een klimaatinstallatie. En daar wordt het dan op afgerekend. Wat goedkoop en wat opzichtig. De rol van de kwartiermaker is ook onduidelijk. Wethouder Kasmi belooft het maar wat is de belofte van het waard als hij weg is of er bijvoorbeeld geen geld meer is.

Voorzitter, wij verzoeken het college zorg te dragen voor een adequate financiering van het museum, zodanig dat het museum geopend kan blijven en in staat is om een langetermijnperspectief te ontwikkelen. Laat het museum het verhaal van de stad vertellen. Laat het museum onze geschiedenis en onze toekomst vertellen. Uit eerbied voor onze mooie stad, onze geschiedenis maar vooral voor alle Rotterdammers.

Want, een stad die de geschiedenis niet kent, kan niet vooruit.

Ik dank u.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Bijdrage: Gebeurtenissen Emmauscollege

Lees verder

Bijdrage: Voortgang aanpak kwetsbare Rotterdammers

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer