Raads­vragen: Willem­storen schudt op haar grond­vesten


Indiendatum: 4 jul. 2023

Geacht college,

Op 5 mei 2023 vond het Bevrijdingsfestival plaats in Het Park. Diezelfde dag schudde de nabijgelegen Willemstoren in het Scheepvaartkwartier eventjes op haar grondvesten, toen het festival aan de gang was.

Afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rotterdam heeft de casus onderzocht, tot tweemaal toe. Volgens berichtgeving[1] op de website van RTV Rijnmond bleef het voor de onderzoekers gissen naar de oorzaak van de trillingen in de Willemstoren. De verhuurder van woonruimte in de Willemstoren durft evenwel een eerste conclusie te trekken, namelijk dat het geluidsvolume op het Bevrijdingsfestival ten tijde van de trillingen de oorzaak was.

1. Onderschrijft u de conclusie van de verhuurder dat het geluidsvolume op het Bevrijdingsfestival ertoe heeft geleid dat de Willemstoren eventjes trilde? Indien ja, wat deze geluidsruimte vergund of zijn de normen overschreden?

2. Vindt u dat Het Park nog altijd een geschikte evenementenlocatie is, aangezien gebouwen in de nabijheid blijkbaar voelbaar kunnen trillen als gevolg van (te) hard geluid?

3. Wat gaat u eraan doen om trillingen in de toekomst te voorkomen en bezorgde bewoners van de Willemstoren gerust te stellen?

4. Gebeurt het vaker dat gebouwen nabij evenementenlocaties trillen? Krijgen u of de DCMR weleens klachten?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

[1] https://www.rijnmond.nl/nieuws/1676109/onderzoek-na-aardbeving-willemstoren-goldband-paul-elstak-en-feyenoord-lieten-gebouw-trillen

Interessant voor jou

Raadsvragen: Chemische verontreiniging openbare parken

Lees verder

Raadsvragen: Dierenvoedselbank

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer