Raads­vragen: Waar is de stoep gebleven?


Indiendatum: 6 aug. 2021

Geacht college,

Aan de Berkelselaan in Bergpolder stuitten wij op parkeervlakken die deels op de stoep zijn ingetekend, zoals te zien is in bijgevoegde foto’s. De aanduiding op de ondergrond hebben wij nog niet eerder mogen aantreffen. Vermoedelijk houden de parkeervlakken op de stoep verband met het zogenoemde stoepparkeren, een instrument dat het college inzet om parkeergelegenheid in de wijken Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier te vergroten. Over het stoepparkeren hebben wij eerder dit jaar al schriftelijke vragen gesteld, waarop het college heeft geantwoord[1].

Wij zijn niet te spreken over het stoepparkeren, zeker niet als daarmee de toegankelijkheid van de stad in het geding is. Het college heeft het gepresteerd om een al redelijk smalle stoep in het geheel teniet te doen door het – illegale – parkeren op de stoep te formaliseren en daarmee dus ook te legaliseren. De stoep is onmogelijk te bewandelen door voetgangers.

Wij zijn benieuwd of er op meerdere plekken in voornoemde wijken parkeervlakken op de stoep zijn ingetekend. Voorts zijn wij benieuwd hoe het college de toegankelijkheid van de stad afweegt tegen het particuliere belang van bewoners om de auto voor de deur te kunnen parkeren. Wij zijn met name op zoek naar de houding van de wethouder verantwoordelijk voor mobiliteit ten opzichte van het initiatiefvoorstel ‘Fysiek toegankelijke stad voor iedereen’[2] van een collega-fractie die begin 2020 is ingediend en nog altijd op een bestuurlijke reactie wacht.

1. Waar in de stad is het stoepparkeren geformaliseerd met het aanbrengen van parkeervlakken die deels op de stoep zijn ingetekend? Graag een overzicht van straatnamen of herkenningspunten.

2. Wat vindt u nu zelf van het stoepparkeren bij het zien van bijgevoegde foto’s?

3. Waarom vindt u dat de toegankelijkheid van de stad minder zwaar weegt dan het verwezenlijken van het particuliere belang de auto voor de deur te kunnen parkeren?

4. Wat vindt de wethouder verantwoordelijk voor mobiliteit van het idee van een fysiek toegankelijke stad voor iedereen? En waarom trekt zij zich hier niets van aan?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

[1] https://rotterdam.raadsinformatie.nl/document/10247472/2/s21bb006452_7_45342_tds

[2] https://rotterdam.raadsinformatie.nl/document/8537698/5/s20bb003356_2_58642_tds

Indiendatum: 6 aug. 2021
Antwoorddatum: 12 okt. 2021

Klik hier voor de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op de website van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Raadsvragen: Effect van mosquito's op dieren – vervolgvragen op 17bb4557

Lees verder

Raadsvragen: Nul op het rekest bij meldingen over hinderlijk geplaatste deelvervoersmiddelen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer