Raads­vragen: Ongezond voed­sel­aanbod op de Rotter­dampas


Indiendatum: 28 mrt. 2023

Geacht college,

Wij zijn blij met de Rotterdampas, die door de gemeente Rotterdam tegen redelijke prijs aan iedereen wordt verkocht die er gebruik van wil maken. Met de pas worden personen in staat gesteld tegen hoge korting of zelfs gratis allerlei activiteiten te ondernemen, zoals bezoek aan een van de vele musea in de stad.

Waar we minder blij mee zijn is het ongezonde voedselaanbod dat op de Rotterdampas aan haar houders wordt aangeboden. Zo stuitten wij op een advertentie op de website van Rotterdampas voor zogenoemde kipnuggets tegen kortingstarief, aangeboden door een fastfoodketen die vooral bekend staat om haar vette producten (zie bijgaande afbeelding). Verder worden er door verscheidene marktpartijen milkshakes, ijsjes, kroketten, patat, hamburgers, pannenkoeken en stroopwafels aangeboden. Speciaal voor Koningsdag biedt een winkelketen een oranje tompouce aan, gratis af te halen.

Ongezond voedsel bedreigt de volksgezondheid. Veel Rotterdammers zijn te dik; overgewicht is een serieus probleem en tast het levensgeluk aan. Het gros van de Rotterdampashouders woont in onze stad. Met andere woorden, door het aanbod op de Rotterdampas draagt de gemeente bij aan een ongezonde voedselomgeving voor onze inwoners en daarmee aan een verslechtering van de volksgezondheid. Dat is des te meer aan de orde als de aanschafprijs van ongezond voedsel wordt verlaagd, zoals hier het geval is. Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Rotterdam het goede voorbeeld geeft en stopt met het faciliteren van ongezond voedselaanbod.

1. Wat beschouwt u als ongezond voedsel? Vindt u net als wij dat kipnuggets, milkshakes, ijsjes, kroketten, patat, hamburgers, pannenkoeken en stroopwafels ongezond zijn?

2. Welke afwegingen maakt u in het komen tot een selectie van productaanbod op de Rotterdampas? Slaat u ook weleens producten af die door marktpartijen worden aangedragen als aanbod op de Rotterdampas omdat u het onethisch vindt of niet vindt passen bij de rol van de gemeente als zorgdrager van een goede volksgezondheid?

3. Waarom laat u toe dat met de Rotterdampas ongezond voedsel wordt aangeboden?

4. Ben u bereid te stoppen met het aanbod van ongezond voedsel op de Rotterdampas? Indien nee, waarom niet?

Het kan ook anders. Er is genoeg gezond voedsel in de stad te vinden. Wij zien graag dat houders van de Rotterdampas nog altijd met korting terecht kunnen bij aanbieders van voedsel, maar dan wél de gezonde variant. Daar is hulp vanuit de gemeente bij gebaat, bijvoorbeeld in de vorm van acquisitie van aanbieders van gezond voedsel.

5. Hoe steekt totstandkoming van productaanbod op de Rotterdampas momenteel in elkaar? Zijn het marktpartijen die toenadering zoeken tot de gemeente voor het aandragen van producten, of is het de gemeente die actief acquireert?

6. Is de gemeente bereid als alternatief voor het stoppen met het aanbieden van ongezond voedsel actief te zoeken naar gezonde alternatieven? Indien nee, waarom niet?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

Indiendatum: 28 mrt. 2023
Antwoorddatum: 16 mei 2023

Klik hier voor de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op de website van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Raadsvragen: Blunder van jewelste bij ondersteuningsverklaringen waterschapsverkiezingen

Lees verder

Raadsvragen: Het crossen gaat gewoon door

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer