Raads­vragen: Herplaatsing van Two Turning Vertical Rectangles – vervolg­vragen op 16bb122


Indiendatum: nov. 2019

Geacht college,

Bijna vier jaar geleden stelde de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren schriftelijke vragen over het kunstwerk ‘Two Turning Vertical Rectangles’ van George Rickey. Aanleiding voor de schriftelijke vragen was de beschadiging aan het beeld door toedoen van een vrachtwagen die vermoedelijk een van de winkels op het Binnenwegplein bevoorraadde. In haar beantwoording [1] op onze schriftelijke vragen liet het college weten dat het beeld wordt gerestaureerd door Sculpture International Rotterdam, die kunstwerken in de Rotterdamse buitenruimte namens de gemeente beheert. Het beeld ‘Two Turning Vertical Rectangles’ is eigendom van de gemeente Rotterdam.

Op de website [2] van het AD Rotterdams Dagblad begin dit jaar lazen wij in een artikel dat het beeld vermoedelijk afgelopen zomer zou terugkeren op het Binnenwegplein, na jaren afwezigheid. Het beeld is volledig gerestaureerd. Sculpture International Rotterdam denkt blijkens een zegsman, die in voornoemd artikel wordt opgevoerd, aan enkele aanpassingen in de buitenruimte om toekomstige aanrijdingen te voorkomen. In voornoemd artikel wordt ook een woordvoerder van de gemeente Rotterdam opgevoerd, die meldt dat het kunstwerk zeker terugkomt maar dat nog wordt gesproken over maatregelen.

Helaas blijkt het beeld nog altijd niet teruggeplaatst, hetgeen betekent dat het Binnenwegplein na bijna vier jaar nog altijd haar beeld mist. Wij willen ‘Two Turning Vertical Rectangles’ graag zo snel mogelijk weer bewonderen. Zoveel kinetische kunst valt er in onze openbare ruimte niet te bewonderen.

1. Wat is volgens u de laatste stand van zaken met betrekking tot herplaatsing van ‘Two Turning Vertical Rectangles’ van George Rickey? Kunt u in uw antwoord ingaan op de locatie van herplaatsing alsook eventuele aanpassingen die u zult doen aan de buitenruimte om zo toekomstige aanrijdingen te voorkomen?

2. Wat is de reden dat het herplaatsing van ‘Two Turning Vertical Rectangles’ tot dusverre is uitgebleven, ondanks het feit dat het kunstwerk reeds begin dit jaar volledig is gerestaureerd?

In voornoemde schriftelijke vragen uit 2015 vroegen wij het college of zij afwegingen maakt ten aanzien van de kosten die samenhangen met restauratie van kunstwerken, zoals bijvoorbeeld in het geval van 'Two Turning Vertical Rectangles'. Het college antwoordde hier bevestigend op. Zij stelt dat in eerste instantie wordt geput uit het onderhoudsbudget van kunstwerken in de buitenruimte. Als daar geen financiële ruimte is, zoekt het college naar andere mogelijkheden voor financiering van restauratiewerkzaamheden.

3. Hoe heeft u de restauratie van 'Two Turning Vertical Rectangles' gefinancierd?

1 https://rotterdam.raadsinformatie.nl/document/3005942/6/16bb122

2 https://www.ad.nl/rotterdam/reusachtige-matrassen-van-rickey-deze-zomer-terug-op-binnenwegplein~a8261e87/

Indiendatum: nov. 2019
Antwoorddatum: 10 mrt. 2020

Klik hier voor de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op de website van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Raadsvragen: Bosbaden

Lees verder

Raadsvragen: Papegaaienshow in de Hoogstraat

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer