PERS­BE­RICHT: Rollend protest tegen lucht­ver­vuiling in de Rotter­damse binnenstad


4 maart 2022

Skatend, fietsend en anderszins op wieltjes gaat het ‘rollende protest’ aankomende zaterdag langs een aantal van de meest vervuilde plekken van Rotterdam. Maar de auto is niet welkom!

Morgen zaterdag 5 maart om 14:00 wordt er verzameld vóór Rotterdam Centraal. Het is een initiatief van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Rotterdam en van PINK!, politieke jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren. Zij pleiten hiermee voor schone lucht, een uitstootvrije binnenstad en tegen toegang van cruiseschepen tot de binnenstad.

Rotterdam kampt al jaren met slechte luchtkwaliteit, en de ’s-Gravendijkwal had een paar jaar geleden nog de twijfelachtige eer de meest vervuilde straat van heel Nederland te zijn. Een vermindering van het aantal rijstroken moet verbetering bieden, maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Het is overigens niet alleen het vele autoverkeer dat de lucht vervuilt die de Rotterdammer dag in dag uit inademt. Zo liggen er aan de Wilhelminakade bijvoorbeeld cruiseschepen die dag en nacht stookolie verbranden – vervuilender dan al het autoverkeer van de stad bij elkaar.

Ongezonde lucht is een van de grootste veroorzakers van longaandoeningen en hart- en vaatziekten. Wereldwijd sterven gemiddeld 1 op de 7 mensen vroeg of laat aan de gevolgen van luchtvervuiling. Enorm gevaarlijk, dus. De Partij voor de Dieren en PINK! pleiten daarom in hun protest voor een uitstootvrije binnenstad uiterlijk in 2030, een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur overal in de bebouwde kom, invoering van betaald parkeren in heel Rotterdam, overkapping van de ’s-Gravendijkwal, de terugkeer van de milieuzone én voor het weren van cruiseschepen uit de Rotterdamse binnenstad.

Namens de Rotterdamse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren zal kandidaat-raadslid Jaap Rozema, nr.2 van de kieslijst, het woord voeren om onze duurzame boodschap kracht bij te zetten.

Gerelateerd nieuws

Opvang vluchtelingen Oekraïne

Afgelopen woensdag werd Oekraïne met geweld en agressie binnengevallen. Oekraïne is al decennialang de splijtzwam in de polit...

Lees verder

Heldendaad bewoners: vissen gered in de Schie

Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft in een bericht op de website van Open Rotterdam vernomen dat bewoners aan de Zestien...

Lees verder