Parken als groene oasen voor mens en dier


15 november 2018

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de functie van Park De Twee Heuvels in IJsselmonde als mogelijke nieuwe evenementenlocatie. Wij zijn fervent tegenstander van het organiseren van evenementen in festivals. Parken zijn groene oasen waarmee mens en dier de drukte van de hoogstedelijke omgeving voor even kunnen vergeten. Juist de schaarse plekken die dit kunnen bieden, moeten we behouden en houden zoals ze zijn.

Helaas is het zo dat er al veel Rotterdamse parken worden gebruikt als evenementenlocatie: Vroesenpark, Roel Langerakpark, het park aan de Euromast, Zuiderpark en Spinozapark, om er maar een paar te noemen. Daar komt Park De Twee Heuvels mogelijk bij en daarmee is er bijna geen enkel park meer in Rotterdam waar de dagelijkse gebruikers, mens en dier, ervan uit kunnen gaan dat ze het hele jaar toegang hebben. Want een park kan door een evenement inclusief de opbouw en afbouw van het evenemententerrein soms tot wel twee weken afgesloten zijn voor publiek. En dat is nog maar het begin. Tijdens het evenement is er vaak sprake van geluidsoverlast, maar de echte kater komt later. Maanden na een (eendaags!) evenement zie je nog nadelige gevolgen voor het groen: bandensporen in het gazon, doodgetrapt gras, bomen die door bodemverdichting onder water staan, plastic troep in de vijvers, plastic troep in de bosschages, en ga zo maar door. De lijst is lang, veel te lang. Het mag duidelijk zijn dat een park simpelweg niet geschikt is om er een grootschalig festival te organiseren waar duizenden bezoekers op af komen.

Sowieso heeft Park De Twee Heuvels het recent al flink te verduren gehad. De gemeenteraad heeft namelijk ingestemd met huizenbouw aan de noordrand van het park. Van meet af aan hebben wij hier actie tegen gevoerd. Wij zijn tegen bouwen in het groen en dus voor behoud van onze parken!

Met onze vragen aan het college van burgemeester en wethouders luiden wij wederom de noodklok over de festivalisering van de Rotterdamse parken en benadrukken wij dat mensen en dieren dag in dag uit genieten van het groen en de rust die onze mooie parken bieden. Wij zien graag dat het college van burgemeester en wethouders bijtijds bij zinnen komt en Park De Twee Heuvels niet aanwijst als evenementenlocatie.