Ernstig dierenleed door couperen van oren en staart bij honden


27 november 2018

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het couperen van oren en staart bij honden. Vorige week luidde de Rotterdamse dierenpolitie de noodklok over een mogelijke toename van gecoupeerde oren en staart bij honden, waarbij ten minste één proces-verbaal is opgemaakt. Want het couperen bij dieren - honden, paarden, schapen, varkens - is bij wet verboden omdat het een inbreuk vormt op de lichamelijke integriteit van het dier. Bovendien kunnen dieren door gecoupeerde lichaamsdelen niet meer hun natuurlijke gedrag vertonen.

Couperen is het operatief verwijderen van uitstekende lichaamsdelen van dieren, zoals staarten en oren. Het is alleen toegestaan als daar een medische reden voor is. Een cosmetische ingreep van esthetische aard is daarom strikt verboden. Toch gebeurt het nog, helaas. En de reden is zorgelijk, zeker waar het honden betreft. Houders van honden die overgaan tot het couperen van hun dier, doen dit soms om de honden stoerder te maken. Deze honden worden vervolgens ingezet in georganiseerde gevechten - ook verboden, trouwens. Hier moeten de handhavers van de politie keihard tegen optreden. Gelukkig nemen ze het couperen bij honden hoog op.

Wij hebben aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd wat zij aanvullend kan doen om te handhaven op dit strafbaar feit. De gemeente heeft buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) in dienst die weliswaar geen bevoegdheid hebben om processen-verbaal op te maken als ze gecoupeerde honden aantreffen, maar zij staan wel in nauw contact met de dierenpolitie en zijn de ogen en oren van de wijk. Bij het constateren van wetsovertreding, moeten BOA's wat ons betreft de dierenpolitie inschakelen. Verder pleiten wij ervoor dat Rotterdammers bij de gemeente een melding kunnen doen als zij in hun leefomgeving worden geconfronteerd met honden waarvan de oren of staart zijn gecoupeerd. Ook professionals - dierenartsen of mensen die in dierenwinkels werken - moeten terecht kunnen bij het meldpunt van de gemeente. Zo zorgen we er met z'n allen voor dat deze ernstige vorm van dierenleed wordt verbannen uit de stad.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Parken als groene oasen voor mens en dier

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

PERSBERICHT: Rotterdamse kerken in actie voor het klimaat

ROTTERDAM, 30 november 2018 – De Sint-Laurenskerk luidt morgen, zaterdag 1 december, om precies twee voor twaalf de...

Lees verder