Levende kerst­stallen


16 december 2014

De Partij voor de Dieren heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over levende kerststallen. Dit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, kerststallen waarvoor levende dieren worden gebruikt. Doorgaans tref je er geiten, ezels, pony’s, schapen en koeien (of ossen) aan. De Partij voor de Dieren is tegen het gebruik van dieren voor evenementen en spreekt de wens uit dat levende kerststallen op termijn worden verboden, gelijk het aanstaande verbod op wilde dieren in circussen. Hoop doet leven!

Maar zover is het nog niet. Organisatoren van kerstmarkten kunnen een vergunning aanvragen of slechts een melding doen van hun voornemen een levende kerststal in het programma op te nemen. Onze vragen zijn daarom hoofdzakelijk gericht op de regelgeving in de gemeente Rotterdam en ook op de naleving van landelijke richtlijnen voor het waarborgen van dierenwelzijn. Als een verbod niet mogelijk blijkt, dan kan de gemeente Rotterdam het in ieder geval lastiger maken voor organisatoren van levende kerststallen om toestemming te krijgen. Aanvullende eisen wat betreft dierenwelzijn zijn hier op zijn plaats.

Volgend jaar presenteert het college de allereerste dierenwelzijnsnota van de gemeente Rotterdam. De Partij voor de Dieren helpt graag een handje mee en geeft het volgende advies: evenementen met dieren horen niet thuis in onze stad.

Luister hier naar het radio interview dat onze collega Ruud van der Velden op 18 december gaf bij NPO Radio 1 '1 op Straat'.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Circussen met wilde dieren: dierenleed!

Binnenkort staat het Kerstcircus weer op het programma in Ahoy. Helaas zullen hier ook dit jaar weer wilde dieren te aanschou...

Lees verder

Varkens op daken tijdens de Rotterdamse Dakendagen 2015

11 december 2014 Afgelopen maandag heeft de Partij voor de Dieren schriftelijke vragen gesteld over het bericht in de media ...

Lees verder