Geen natuur­be­graaf­plaats in de Bonnen­polder


29 augustus 2017

Vorige week is er in Hoek van Holland een informatiebijeenkomst georganiseerd voor inwoners over een natuurbegraafplaats die mogelijk gaat komen in de Bonnenpolder. Deze polder ligt ingeklemd tussen Hoek van Holland en Maassluis en is samen met de naastgelegen Oranjebuitenpolder een van de weinige rust-, stilte- en groengebieden van Rotterdam. Natuurbegraven is een vorm van teraardebestelling waarbij onze dierbaren worden begraven in de natuur, zonder grafsteen en de kist of kleding moet biologisch afbreekbaar zijn.

Het probleem van natuurbegraven is dat er 'gebiedsvreemd' materiaal wordt ingebracht in een natuurgebied. We weten nog weinig van de effecten van natuurbegraven op de natuur of de kwaliteit van het grondwater. De Partij voor de Dieren vindt dat we ons niet moeten wagen aan wetenschappelijke onzekerheid. Daarnaast vindt er natuurverstoring plaats, omdat er grafkuilen moeten worden gegraven. Juist in een polderlandschap als de Bonnen valt dit extra goed op. Wilde dieren als vossen kunnen op zoek gaan naar de stoffelijke resten van de mensen die op een natuurbegraafplaats liggen. Niemand zit hier op te wachten.

De inrichting van de Bonnenpolder is over afzienbare tijd onderwerp van gesprek. Want dan gaat de gemeenteraad van Rotterdam het bestemmingsplan voor de Bonnenpolder bespreken. Voor de Partij voor de Dieren geldt dat wij voorstander zijn van behoud van het open polderlandschap, met versterking van de ecologische waarden en zonder natuurbegraven. Wij zullen ons daarom verzetten als een natuurbegraafplaats mogelijk wordt gemaakt in het bestemmingsplan.

Gerelateerd nieuws

Kinderboerderij in Jeugdvakantieland

Jeugdvakantieland maakt het voor jeugdige Rotterdammers mogelijk de zomer in eigen stad op een leuke manier door te brengen. ...

Lees verder

Partij voor de Dieren aanwezig bij debat gezond verkeer

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam is dinsdagavond 19 september aanwezig geweest bij een debat...

Lees verder