Bijen­hotel voor Voed­seltuin Rotterdam


18 maart 2014

De Voedseltuin Rotterdam heeft er gisteren en vijfsterren-bijenhotel bij gekregen. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en lijststrekker Jeroen van der Lee plaatsten het hotel namens de Partij voor de Dieren op het terrein van de Voedseltuin aan de Keilestraat. Ook hebben zij zaadjes gestrooid van bijenplanten. De twee willen hiermee het werk van de Voedseltuin ondersteunen, die met behulp van vrijwilligers biologische groenten en fruit verbouwt voor de Voedselbank in Rotterdam.

Lokale voedselteelt is belangrijk, juist ook om gezond voedsel bereikbaar te maken voor mensen die het minder hebben. Voedselbanken in het hele land hebben grote moeite om aan voldoende groenten en fruit te komen voor hun pakketten. De Voedseltuin is daarom een geweldig initiatief dat een belangrijke bijdrage levert aan gezonde voedselpakketten voor mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Het telen van biologische groenten en fruit in en rond de stad zorgt er bovendien voor dat kinderen én volwassenen weer kunnen zien waar voedsel vandaan komt.

Stadslandbouw, zoals bij de Voedseltuin, is onmisbaar voor een verantwoorde voedselvoorziening. Van der Lee: "Iedere Rotterdammer moet gezond voedsel kunnen eten, uit de buurt. Daarom willen wij dat er meer ruimte komt voor stadslandbouw in Rotterdam. Dat kan makkelijk, kijk naar al die braakliggende terreinen in de Rijn- en Maashaven en de Vier- en Merwedehaven. Ruimte zat dus voor stadslandbouw. Braakliggende terreinen kunnen ook een nieuwe bestemming krijgen als schooltuin, zodat kinderen zelf voedsel kunnen telen, of als natuurspeelplaats, om zo bij te dragen aan de gezondheid van kinderen.

Dat Ouwehand en Van der Lee de Voedseltuin juist een bijenhotel hebben geschonken, heeft alles te maken met de onmisbare rol van bijen in de voedselvoorziening, ook in de stad. Het voortbestaan van de bij staat onder grote druk door het grootschalige gifgebruik in de landbouw en het verdwijnen van nest- en voedselgelegenheid. De Partij voor de Dieren strijdt dan ook voor een gifvrije landbouw en wil dat regering en gemeenten de aanleg van bijvoorbeeld bloemenranden, waar bijen voedsel kunnen vinden, stimuleren.

Esther Ouwehand: "De bij staat op de rand van uitsterven terwijl we voor ons voedsel vrijwel volledig afhankelijk zijn van deze nuttige bestuivers. In de Voedseltuin kun je met eigen ogen zien hoe belangrijk het is om samen te werken met de natuur, in plaats van ertegen. We helpen graag een handje door de Voedseltuin nog aantrekkelijker te maken voor bijen. Zo helpen we de bij én maken we Rotterdam weer een stukje gezonder.”

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme: Rotterdamse 's-Gravendijkwal moet overkapt

Gisteravond vroeg Marianne Thieme Partijleider van de Partij voor de Dieren samen met Vereniging de B.O.O.G – de Bewoners en ...

Lees verder

Schriftelijke vragen over de brandbrief van zorgorganisaties aan minister Schippers inzake vuurwerkverbod

De Partij voor de Dieren Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over de brandbrief van zorgorganisaties aan minister Sc...

Lees verder