Schrif­te­lijke vragen over de brand­brief van zorgor­ga­ni­saties aan minister Schippers inzake vuur­werk­verbod


2 mei 2014

De Partij voor de Dieren Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over de brandbrief van zorgorganisaties aan minister Schippers inzake vuurwerkverbod.

In de Telegraaf van 30 april jongstleden was te lezen dat 9 grote zorgorganisaties, waaronder het Oogziekenhuis Rotterdam, pleiten voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk en dat ze hierover een brandbrief hebben gestuurd naar minister Schippers. Reden voor deze brandbrief was het onacceptabel hoge aantal vuurwerkslachtoffers en het geringe effect van voorlichtingscampagnes over verantwoord vuurwerkgebruik. Ook afgelopen jaarwisseling vielen er, landelijk, weer bijna 700 vuurwerkgewonden (een stijging van ongeveer 10% ten opzichte van de voorgaande jaarwisseling) en was er helaas 1 vuurwerkdode te betreuren.

Onlangs werd ook bekend dat de burgemeester van Hilversum komende jaarwisseling wil komen met een algemeen plaatselijke verordening die het afsteken van knal- en siervuurwerk in het centrum verbiedt. Tevens is onlangs gebleken dat ongeveer 30% van alle burgemeesters voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk is.

De Partij voor de Dieren was landelijk de eerste partij die aandacht vroeg voor overlast tijdens de jaarwisseling vanwege de vuurwerktraditie en die voor een verbod op consumentenvuurwerk pleitte. Niet alleen mensen en het milieu zijn de dupe van deze traditie, maar ook een onvoorstelbaar aantal dieren beleeft tijdens de jaarwisseling een uitermate angstige tijd. Voor dieren is vuurwerk namelijk helemaal een verschrikking. Slapende, dagactieve dieren worden door het vuurwerk ernstig verstoord en voelen zich hierdoor opgejaagd en angstig. Ze zijn niet gewend om in het donker actief te zijn en hebben een veel slechter ori├źntatievermogen dan bij daglicht. Nachtdieren worden opgeschrikt en verjaagd tijdens hun nachtelijke foerageeractiviteiten en kunnen die nacht nauwelijks aan het, in deze over het algemeen koude nacht, zo broodnodige voedsel komen. Wie weet hoe katten en honden in de stress schieten van vuurwerk kan zich er een voorstelling van maken hoe erg het voor de dieren buiten is.

Gerelateerd nieuws

Bijenhotel voor Voedseltuin Rotterdam

De Voedseltuin Rotterdam heeft er gisteren en vijfsterren-bijenhotel bij gekregen. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en lijstst...

Lees verder

Schriftelijke vragen inzake Circus Renz International

De Partij voor de Dieren Rotterdam heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over Circus Renz International. Circus Renz Int...

Lees verder