Bevrij­dings­fes­tival in rijks­mo­nument Het Park


14 april 2015

Vorige week heeft de Partij voor de Dieren in Rotterdam schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het bevrijdingsfestival. De aanleiding voor het stellen van schriftelijke vragen betreft de locatie waar het festival zal worden gehouden. Dit is Het Park, de naam van het park naast de Euromast dat tevens een rijksmonument is. Met parken moet je verstandig omspringen, vooral omdat ze een belangrijke ecologische functie vervullen in een verstedelijkte omgeving – zoals dat in Rotterdam het geval is. Daarnaast bieden ze rust en stilte aan bezoekers en direct omwonenden. Daarom bevreemdt het ons dat juist een park is gekozen als locatie voor het bevrijdingsfestival. In de betonnen jungle van Rotterdam kan toch wel een groot plein (Stadhuisplein, Schouwburgplein of Noordplein) of parkeerterrein (bij Ahoy, de Kuip of op één van de Park & Rides) te vinden zijn?

Het Park is dus niet alleen een groene oase, maar ook een rijksmonument. Jan David Zocher en zijn zoon hebben Het Park in karakteristieke stijl ingericht, geïnspireerd door het authentieke Engelse landschap. Er zijn mooie standbeelden te vinden, maar ook oude en kwetsbare bomen die van groot belang zijn voor de inrichting van het park. Wij vragen ons daarom hardop af waarom het college van burgemeester en wethouders het bevrijdingsfestival in Het Park toestaat. Het is niet ondenkbaar dat de aanwezigheid van duizenden festivalbezoekers naast alle gezelligheid namelijk ook leidt tot een inbreuk op de status van Het Park als rijksmonument.

Naast het monumentale karakter van Het Park maken wij ons ook zorgen om het welzijn van de dieren die er leven, met name de vogels. Het is per slot van rekening broedseizoen, waardoor de festivalorganisatie zich wettelijk verplicht alles in het werk te stellen broedende vogels met rust te laten. De best mogelijke maatregel in dit kader is uiteraard om het bevrijdingsfestival te verplaatsen naar een 'stenen' locatie, maar hiervan is dit jaar helaas nog geen sprake. Wellicht bij een volgende editie?

Gerelateerd nieuws

Wel degelijk aantasting vogelrijk gebied op Maasvlakte

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam is erachter gekomen dat er op de Maasvlakte wel degelijk ee...

Lees verder

Geen megastallen op Rotterdams grondgebied

Vandaag heeft de gemeenteraad van Rotterdam tegen megastallen gestemd, en dus voor dierenwelzijn. Tijdens het debat over het ...

Lees verder