Regeling van werk­zaam­heden: Nahef­fings­aanslag kente­ken­par­keren


16 maart 2017

Geachte voorzitter,

Stichting Privacy First (1) spant donderdag 16 maart 2017 voor de zoveelste keer een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam over het kentekenparkeren. Specifiek gaat het nu over de legitimiteit van de zogenoemde naheffingsaanslag, die wordt opgelegd in het geval een verkeerd kenteken is ingevoerd. In Amsterdam is kentekenparkeren sinds kort 'gewenst', niet 'verplicht', maar de naheffingsaanslag blijft onverkort van kracht. Dit betekent dat parkeerders die een onjuist kenteken invoeren maar wel degelijk hebben betaald een naheffingsaanslag ontvangen die sowieso geseponeerd zal worden. Het gevolg is onnodige bureaucratische rompslomp en schending van privacy. Parkeerders moeten immers hun persoonsgegevens overleggen om de naheffingsaanslag ongedaan te krijgen.

Ook in Rotterdam wordt parkeerders een naheffingsaanslag opgelegd bij invoer van een onjuist kenteken bij het kentekenparkeren, ondanks dat ze keurig betaald hebben. Wij denken dat dit anders kan. Hoewel wij met spanning de uitkomst van de rechtszaak in het Amsterdamse afwachten, willen wij nu al een dialoog met het college aangaan over hoe beleid omtrent de naheffingsaanslag kan worden verbeterd. In steden als Utrecht en Groningen (2) zijn er systemen opgetuigd die ervoor zorgen dat de naheffingsaanslag niet leidt tot (al te grove) schending van privacy. Graag zien wij dat het college deze systemen bestudeert en overweegt in te voeren in Rotterdam.

Graag vragen wij een Regeling van Werkzaamheden aan over de naheffingsaanslag bij het kentekenparkeren. We zullen dit doen in de actualiteitenraad van 16 maart 2017.


(1) https://privacyfirst.nl/rechtszaken-1/item/1067-privacy-first-vecht-kentekenparkeren-aan-bij-hof-amsterdam.html

(2) https://gemeente.groningen.nl/system/files/9._collegebrief_aan_de_raad_kentekenparkeren.pdf


Status

Voor

Tegen

Lees onze andere moties

MOTIE Biologische landbouw randvoorwaardelijk in polder Schieveen

Lees verder

MOTIE Treurnis om keuze voor waterstofperoxide

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer