Amen­dement: Dieren en mensen leven samen


12 oktober 2023

De gemeenteraad van Rotterdam, in vergadering bijeen op 12 oktober 2023, ter bespreking van het voorstel tot vaststelling van het actieplan Samenleven in één stad 2024-2027,

Besluit:

Aan hoofdstuk 4 een paragraaf toe te voegen, volgend op paragraaf 4.12, luidende:

“4.13 Dierenwelzijn

Een dierinclusieve stad draagt bij aan compassievolle houding ten aanzien van alle bewoners van Rotterdam. De mate van beschaving van een samenleving valt namelijk af te lezen van hoe we met dieren omgaan. In Rotterdam zien we om naar elkaar.

In Rotterdam wonen meer dieren dan mensen. Een inclusieve stad is er ook voor de dieren. Er zijn veel diercategorieën in de stad zoals gezelschapsdieren, dieren in het wild, hobbydieren en landbouwhuisdieren. De reikwijdte van dit actieplan samenleven gaat over mensen in hun relatie tot specifiek gezelschapsdieren en de dieren die in het wild leven. Voor deze mens-dierrelaties kan toegespitst beleid worden gemaakt voor een inclusieve stad. Daarnaast is er handelingsperspectief voor Rotterdammers om zelf bij te dragen aan verhoogde inclusie voor mens en dier. Hier geven we aan welke maatregelen genomen kunnen worden voor het creëren van een duurzame, respectvolle samenleving tussen de menselijke en niet-menselijke bewoners van de stad. Het algemene dierenwelzijnsbeleid van de gemeente wordt opgesteld in de Nota dierenwelzijn.

Gezelschapsdieren

  • In deze stad gaan we goed met dieren om die we bewust in huis halen. We zijn alert op meldingen voor geweld tegen gezelschapsdieren. We herkennen de cirkel van geweld tussen dierenmishandeling en mensenmishandeling en dragen er daarom zorg voor om dier er mens te ontzetten uit een geweldssituatie.
  • Voor gezelschapsdieren die op straat leven met een dak- en thuisloze eigenaar worden opvangcentra zo ingericht dat ze er samen kunnen verblijven.
  • De gemeente treedt proactief op in het borgen van dierenwelzijn bij gezelschapsdieren als de houder, bezitter of eigenaar afstand moet doen het dier of niet meer voor het dier kan zorgen. Dat kan het geval zijn bij opname in een zorginstelling of bij detentie, die vaak geen plek bieden voor een gezelschapsdier. Per voorkomend geval kijken we wat het beste voor het dier is. Ons uitgangspunt is dat het verbreken van hechte dier-mensrelaties moet worden voorkomen.
  • Er wordt gekeken naar mogelijkheden om speciale plekken te creëren bij overheidsinstellingen waar Rotterdammers met een gezelschapsdier samen op afspraak kunnen komen. Deze mogelijkheid bestaat al voor assistentiehonden. Deze dienstverlening wordt uitgebreid voor alle gezelschapsdieren.
  • Mens-dierrelaties staan onder druk door armoede, als Rotterdammers door geldgebrek niet meer voor hun gezelschapsdieren kunnen zorgen. In Rotterdam mag armoede geen reden zijn om afstand te doen van een dier. De gemeente Rotterdam ondersteunt om die reden initiatieven voor inwoners met gezelschapsdieren die in armoede leven.

Dieren die in het wild leven

  • We willen dat Rotterdammers en de dieren in de stad vreedzaam met elkaar kunnen samenleven. Dieren kiezen er niet zelf voor om als ongewenst te worden ervaren; vaak zit er een menshandelingsperspectief aan vast waardoor dieren in sommige gevallen ongewenst zijn. In Rotterdam hebben we al goede stappen gezet door het voeren van dieren in de openbare ruimte te verbieden. Op deze manier voorkomen we populaties dieren op plekken die daar mogelijk voor problemen zorgen en houden we de buitenruimte schoon en gezond voor dieren in het wild. We blijven de Rotterdammers met verschillende culturele achtergronden op een cultureel sensitieve manier uitleggen waar deze maatregel voor is bedoeld met verschillende publiekscampagnes.
  • We creëren prikkelvrije plekken in de stad waar dier en mens samen rust kunnen vinden. In onze keuzes voor de inrichting van de openbare ruimtes en groen wordt het belang van dieren meegewogen. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder meer het dimmen van straatverlichting op plekken waar dat kan of de hoogte van lantaarnpalen beperken om de stad geschikter te maken voor vleermuizen. Vensterbanken stellen we in nieuwbouw of renovatie van gemeentelijk vastgoed af op 45 graden, zodat dieren daar geen plek vinden en als overlastgevend worden ervaren. Putten en deksels in de stad worden zo ingericht dat dieren er niet doorheen kunnen vallen."

--

Toelichting:

Dit amendement voegt een noodzakelijke en urgente paragraaf toe aan hoofdstuk 4 van het actieplan. Dieren en mensen leven samen en daarom moet de gemeenteraad zich uitspreken over een goede omgang met dieren in het bestendigen van mens-dierrelaties.


Status

Verworpen

Voor

Tegen