Bijdrage: Vierde voort­gangs­rap­portage Feyenoord City


Uitge­sproken in de verga­dering van de commissie MPOF op 3 december 2019

3 december 2019

Voorzitter,

Vorig jaar benoemde ik het al in de gemeenteraad, de stijgende bouwkosten. Toen werd ik weggehoond en werd het gebagatelliseerd maar nu wordt het dan eindelijk als een toenemend risico gezien. En terecht. Projectbureau Feyenoord City heeft bij de presentatie van het definitieve ontwerp aangegeven dat in december duidelijk moet zijn dat het nieuwe stadion kan worden gerealiseerd binnen de 365 miljoen euro. Voorzitter, het is december. Dus zegt u het maar, kan het binnen die 365 miljoen gerealiseerd worden?

En voorzitter, worden er nog aanvullende veiligheidschecks uitgevoerd door de gemeente in het definitieve ontwerp van het stadion? De situatie bij AZ heeft ons geleerd dat kostenoverwegingen ertoe kunnen leiden dat er soms wordt bezuinigd op kritieke onderdelen.

In de voortgangsrapportage staat dat het draagvlak onder supporters een ‘aandachtspunt’ blijft. Kunnen we na afgelopen zondag, Feyenoord tegen PEC Zwolle, dan maar concluderen dat dit draagvlak er simpelweg niet is. We zagen een massale steunbetuiging aan de huidige Kuip. En voorzitter, er wordt in de voortgangsrapportage melding gemaakt dat men spreekt met FSV De Feijenoorder. Er staat alleen niet bij wat de uitkomst van deze gesprekken is. Volgens mij is FSV De Feijenoorder momenteel tegen de plannen voor het nieuwe stadion o.a. vanwege de huidige businesscase. Maar misschien weet de wethouder hier meer van.

En voorzitter door onderzoeksjournalistiek van onder andere Vers Beton, Open Rotterdam en Follow The Money weten we dat Goldman Sachs zo ongeveer 183 miljoen euro overhoudt aan haar rol in dit hele verhaal. Ja, voorzitter, Goldman Sachs, de hypotheekverstrekker. Wij vinden het onze taak om ervoor te zorgen dat publiek beleid ook echt publiek beleid is, dat wil zeggen dat het een algemeen belang dient. Blije gezichten in de boardroom van de cowboys van Goldman Sachs noemen wij geen publiek beleid. Deze kapitalisten durven te investeren in dit project, want zij weten dat de gemeente Feyenoord toch nooit failliet zal laten gaan. Met boze supporters op de Coolsingel zal deze gemeenteraad keer op keer zwichten. Feyenoord City wordt een bodemloze put in onze gemeentebegroting. En Goldman Sachs is de grote winnaar.

Voorzitter, Stichting De Verre Bergen heeft ervoor gezorgd dat vierduizend kinderen de komende honderd jaar voor minder dan twee euro per keer een wedstrijd van Feyenoord kunnen bezoeken. Is het geen idee om deze stichting te vragen alle stoelen in het stadion op te kopen met dezelfde deal? Dan kunnen we lekker de komende honderd jaar bijna gratis naar Feyenoord. We horen het graag.

Tot zover, voorzitter.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Bijdrage: Havenvisie 2030

Lees verder

Bijdrage: Inleiding tot het initiatiefvoorstel "Verbod op het verspreiden van confetti"

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer