Bijdrage: Verkeers­vei­ligheid


4 december 2019

Voorzitter,

'Au Auw Auwto' is nog altijd zeer actueel. Wat leven we toch in een gekke wereld als we fietsers blijkbaar moeten beschermen tegen auto’s door fietsonvriendelijke maatregelen te nemen. Dan noemen wij met name de fietspaaltjes waar de insprekers ons al op wezen. Als je iets wilt doen tegen gevaarlijke automobiliteit, dan moet je het zoeken bij automobiliteit. Hartstikke logisch, toch? Het is toch te gek voor woorden dat je fietsertje moet pesten omdat je al anticipeert op asociaal rijgedrag? Geïnstitutionaliseerd risico, voorzitter.

Voor dit moment blijven wij aandacht vragen voor de situatie op de Meent. Dat is een levensgevaarlijke weg, en niet alleen op marktdagen. De Meent heeft namelijk volop gelijkwaardige kruispunten, maar de weg wordt door doorgaand verkeer veelal beschouwd als voorrangsweg. Dat betekent dat als je van rechts komt, je toch blijft wachten - afwachten - of je weer verder mag. Hier geldt het recht van de sterkste. Want als je je recht neemt, kom je er waarschijnlijk genadeloos van af. Weet je hoe ik het nu doe op mijn fietsje, voorzitter? Oogcontact proberen te maken met de bestuurder, en een zwaai als ik toch door mag. Zo van: bedankt dat u heeft besloten mij vandaag niet dood te rijden.

Daarom, voorzitter, pleiten wij voor een autovrije Meent. Auto’s hoeven hier niet te zijn. We zullen met een voorstel komen.

Tot zover, voorzitter.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Bijdrage: Inleiding tot het initiatiefvoorstel "Verbod op het verspreiden van confetti"

Lees verder

Bijdrage: Maatregelen jaarwisseling

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer