Bijdrage: Vaststelling Begroting 2021 (Algemene politieke beschouwingen)
Uitgesproken in de raadsvergadering van 10 november 2020
Voorzitter,
Een terugkeer naar ‘business as usual’ na de coronacrisis is onacceptabel. De coronacrisis zou een keerpunt in denken en beleid moeten zijn. Niet in woorden, maar in daden. Toch richten de zittende politieke partijen zich vooral op symptoombestrijding en op het steunen van fossiele bedrijven in de luchtvaart en industrie. Dat beleid is gericht op een snelle terugkeer naar economische groei. Terwijl economische groei niet de oplossing is maar juist het probleem. De enige economie die houdbaar is in de toekomst, is een economie die binnen de draagkracht van de aarde blijft.
Terugkeren naar het oude normaal is het allerdomste wat we kunnen doen. We zijn volledig afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen, maar gebruiken daar als mensheid veel meer van dan de aarde kan reproduceren. Daarom hebben we in de eerste plaats een grondstoffencrisis. Wat wij doen, kán simpelweg niet. En daardoor hebben we wereldwijd te maken met een klimaatcrisis, een biodiversiteitscrisis en nu ook een gezondheidscrisis. Die hangen stuk voor stuk samen met de manier waarop de mens met de natuur en met de dieren omgaat. En juist de meest kwetsbare mensen van deze wereld zullen de meeste en meest harde klappen opvangen van ons onverantwoordelijke gedrag. Ook in Rotterdam. We moeten stoppen met wegkijken.
Laten we alles op alles zetten om het belangrijkste dat we hebben te beschermen: onze gezondheid, de natuur, de dieren en onze eigen leefomgeving. We moeten keuzes maken die nodig zijn voor het leefbaar houden van de aarde, voor een gezonde toekomst van de economie en onze stad, waarin de gezondheid van mensen en van de natuur voorop staat. De oplossingen zijn er.
De Partij voor de Dieren is bij uitstek een partij die de moeilijke boodschap durft te brengen waar andere partijen kiezen voor pappen en nathouden en het compromis.
Wat de Partij voor de Dieren en de wetenschap al jaren vertellen, is dat onze huidige omgang met dieren gevaren met zich meebrengt; COVID, BSE, Q-koorts, vogelgriep, het is slecht een kleine greep uit de lange lijst dierziekten en mutaties waar de mens ook vatbaar voor is. Waarom doen we niets om een volgende pandemie te voorkomen?
Wat heeft Rotterdam hopelijk geleerd van de crisis? Dat mensen in groten getale ons groen opzochten. Er ontstond druk op ons groen. Sommige parken gingen dicht waardoor er nog meer druk ontstond. De buitenruimte is belangrijker dan ooit tevoren. En het was een hete zomer. We hadden ons groen keihard nodig om hittestress tegen te gaan.
Daarom moet er meer groen komen in de stad. En met deze bril hebben wij natuurlijk ook naar de begroting gekeken. En wij zijn verheugd dat het college even plekken in de stad heeft gekozen om de openbare ruimte anders in te richten met ook nog eens meer groen. En laten we deze plekken tevens gebruiken om de biodiversiteit te verhogen en een prettige verblijfplaats maken voor de dieren. Laten we in weer in harmonie gaan leven met de dieren.
Toch mogen konijnen en hazen – beide rodelijstsoorten – nog altijd worden bejaagd. Of bestreden, middels ontheffing en vrijstelling. Dat willen wij niet, want konijnen en hazen wonen ook gewoon in Rotterdam. En dat het slecht gaat met deze dieren? Wie veroorzaakt nou schade bij wie, voorzitter? Wij hebben hiervoor een motie, voorzitter. En ja, naast die drijvende boerderij met koeien in de Merwehaven komt er mogelijk nóg een boerderij, deze met kippen. Absurd, om in deze tijd met alle kennis over dierziekten en de gevolgen van voor milieu en klimaat de intensieve veehouder naar de stad te halen. Alvast een dikke streep door die boerderij, voorzitter. Ook hier een motie?
En wat zagen we nog meer? Blauwe luchten! Eindelijk zagen we weer de lucht zoals de lucht is. Zonder vliegtuigstrepen. Laten we afscheid nemen van de Rotterdamse luchthaven.
De energietransitie wordt ook ingezet, kan dit vele malen beter. Neem afscheid van de fossiele industrie en subsidieer geen economische activiteiten die daar lijnrecht tegenin gaan.
Luchtverontreiniging is dodelijk, voorzitter. Rotterdams coronaleed valt hier deels aan te wijten. Tijd voor een onderzoek. Hier hebben we ook een motie voor.
En wat veranderde er nog meer, voorzitter? In een anderhalvemetersamenleving waar veel plezier niet meer kan, zijn de Rotterdammers op elkaar aangewezen. Rotterdammers van alle kleuren, van alle rangen en standen. Voor hulp aan huis, voor het boodschappen doen van een oudere, voor huiswerkbegeleiding, noem het maar op. Mooi om te zien. Mooi ook om te zien dat Rotterdammers hernieuwd geïnteresseerd zijn in de achtergrond van onze superdiverse stad. Dat heeft te maken met ophef over institutionele racisme en discriminatie, over kennis van ons slavernijverleden, over het vieren van diversiteit en vooral van wat ons bindt als stadsbewoners. Voorzitter, ons voorstel voor een Canon van Rotterdam is ervoor bedoeld om onze superrijke geschiedenis én toekomst te vertellen aan de hand van het verhaal van de stad.
Verder willen wij dat de bibliotheek per onmiddellijk weer open gaat, dat ambtenaren hun favoriete kantoorplant kunnen adopteren en dat er beleid komt om activiteiten in de formatie na de verkiezingen te reguleren én te verantwoorden.
Voorzitter. Maak van deze crisis een keerpunt, maar geen terugweg. Laten we kiezen voor een radicale omslag naar een beleid dat ook komende generaties een mooie toekomst geeft op onze prachtige planeet.
Dank u wel, voorzitter.
--
Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.
Interessant voor jou
Bijdrage: Rekenkamerrapport over Waarde van publieksbereik culturele instellingen
Lees verderBijdrage: Toekomstscenario voor het Warmtebedrijf Rotterdam
Lees verder