Bijdrage: Op weg naar sterf­huis­con­structie van Stadion Feyenoord?


Uitge­sproken in de raads­ver­ga­dering op 13 juni 2019

13 juni 2019

Voorzitter,

Het nieuwe onderkomen van voetbalclub Feyenoord – ofwel een nieuw stadion, ofwel renovatie van De Kuip – biedt kansen voor duurzaamheid. In de gemeentelijke positie ten aanzien van Feyenoord City staat als voorwaarde dat de gebiedsontwikkeling zal worden gecertificeerd met BREEAM. Maar wij willen ook dat het stadion wordt gecertificeerd. BREEM doet dit al in Europa sinds 2015, toen het stadion van Eintracht Frankfurt een BREEAM-certificaat kreeg. Met zo'n certificaat kun je duurzaamheid meten en controleren of ambities ook daadwerkelijk leiden tot concrete acties. Daarom dienen wij een motie in om BREEAM-certificering van het toekomstige onderkomen van Feyenoord als randvoorwaarde te stellen voor een gemeentelijke bijdrage.

En dan, voorzitter. Voor ons is het duidelijk. De nieuwe business case van Feyenoord City komt niet overeen met de voorwaarden die wij als Raad hebben vastgelegd in de position paper uit 2017. Voorwaarden 9.4 en 9.6 worden geschonden. Zoals wij ook al in de commissie MPOF op 9 jongstleden stelden: het college verslijt ons voor gek.

Maar wat mogelijk nog erger is, is dat zij een second opinion op de business case bestelt die alles in het werk moet stellen om de nieuwe business case in te passen in de gemeentelijke positie ten aanzien van Feyenoord City. Zo van: kijk, het mag weliswaar niet maar zo erg is dat toch niet? Nou, voorzitter, dat is wèl erg. Want deze gemeenteraad moet je serieus nemen. En je moet geen second opinion laten uitvoeren om je eigen onvermogen te verdoezelen.

Om die reden komen wij met een motie die oproept de nieuwe business case juridisch te toetsen op de voorwaarden uit de position paper. Je mag namelijk van een betrouwbare overheid verwachten dat die zijn afspraken met de stad na komt.

Tot zover, voorzitter.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Bijdrage: Stand van zaken met betrekking tot Acato

Lees verder

Bijdrage: In het offensief voor een groener Rotterdam

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer