Bijdrage: Motie over 'Korting voor leraren op het openbaar vervoer'


17 juni 2020

Voorzitter,

Wij vinden de reactie van het college op onze motie vrij lui. Het college lijkt helemaal niet geïnteresseerd in de mogelijkheden die een korting op de OV-tarieven kan bieden voor gedeeltelijke oplossing van het lerarentekort. En dit terwijl wij slechts om inventarisaties vragen, maar het college vindt dit teveel werk. Zo gaat het college totaal niet in op het eerste deel van dictum, die over een inventarisatie hoeveel leraren er momenteel met de RET van en naar werk reizen en hoeveel leraren dit zullen overwegen indien er korting wordt toegepast op de sterabonnementen van deze vervoerder óf bij aanbieding van kortingsabonnementen. Dit is toch relevante informatie?

Overigens volgen wij de reactie niet waar het de kosten van een dergelijke korting zou betekenen. Het college stelt dat het verlenen van een korting sowieso geld kost. Want als de bedrijfseconomische redenering waar zou zijn, zou je namelijk iedereen korting kunnen geven en er per saldo nog op verdienen ook. Dit klopt niet, voorzitter. Ten eerste is de RET verzekerd van een doelgroep die hoe dan ook reist, maar wel voor een andere modaliteit kan kiezen. Hoge tarieven kan de RET behoorlijke klandizie schelen. Ook een lege metro blijft gewoon rijden. En ten tweede: hoe denkt het college dat collectiviteitskortingen werken, bijvoorbeeld van verzekeraars? Die hopen op het binden van een nieuwe groep klanten, die beter bekend raken met hun producten en andere enthousiasmeren over die producten. Waarom zou dit niet in het OV kunnen werken?

Maar als het dan toch wat geld kost, wat zou dat uitmaken? De reactie van het college getuigt daarom ook van een kruideniersmentaliteit. Als de grootste drijver van uitstroom uit het lerarenvak de hoge reiskosten zijn, dan wil je daar toch wat aan doen? Stel dat je honderd weifelende leraren over wel of niet uitstroom met een mooie korting op het OV-tarief van de RET kunt behouden voor het vak, dan heeft dat volgens het eigen rekensommetje van het college slechts 100 * €500 = €50.000 per jaar gekost. Als je er alle leraren mooi bij zet, dan natuurlijk iets meer maar nog altijd niet veel. Een schijntje als je bedenkt dat leraren onmisbaar zijn voor goed onderwijs. Trouwens, wie strooide eerst kwistig met een bonus van €5.000 voor nieuwe leraren? Juist.

En voorzitter, nogmaals, wij vragen op dit moment geen geld. Wij vragen slechts om informatie om de juiste keuzes te kunnen maken bij het vaststellen van de begroting. En dat wordt ons nu ontzegd.

Tot zover, voorzitter.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdrage: Bewapening boa's

Lees verder

Bijdrage: Zienswijze Recreatieschap Rottemeren

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer