Bijdrage: Midterm­review Nota publieke gezondheid "Vitale Stad"


Uitge­sproken in de verga­­­­­­­­­dering van de commissie ZOCS op 27 maart 2019

27 maart 2019

Voorzitter,

We zijn blij met de vooruitgang die wordt geboekt in Vitale Stad, het programma van de gemeente ter bevordering van publieke gezondheid. In dat kader zijn we ook blij met de acties die wethouder De Langen heeft aangekondigd om het aantal verkooppunten voor ongezonde voeding in de stad te beperken. Wij maken ons ook zorgen over dit aantal en dan met name de hoge concentratie op plekken waar jonge Rotterdammers samenkomen.

Even een praktijkvoorbeeld, voorzitter. Op mijn route van huis naar werk kom ik langs de Teilingerstraat. Pal tegenover het Zadkine zitten er maar liefst vijf fastfoodrestaurants naast elkaar. Een kipburger heb je er al voor een eurootje. Verder: Turkse pizza's, broodjes shoarma, patat, frisdranken, en zo verder. Afgelopen maandag om 09.00 nam ik even een kijkje. Toen al was er een rij in een van de restaurants. Buurtbewoners die net als ik 's morgens naar werk gaan, hebben overigens weinig aan het overaanbod van fastfood in de straat. De restaurants zijn namelijk open als het Zadkine open is, alleen overdag dus. Ze zitten er louter voor de studenten.

Wij geloven in keuzevrijheid, maar gezonde voeding moet dan wel de norm zijn. Voor ongezonde voeding moet je in dat geval meer moeite doen, zodat je toch eerder voor de gezonde hap kiest. Nu lezen wij dat de wethouder mogelijk een belangrijke troef in handen heeft om het aantal verkooppunten van ongezonde voeding tegen te gaan. Die troef heet de erfpachtregeling. De wethouder wil de regeling momenteel inzetten om de verkoop van tabakswaren te reguleren. Dat is ook een goed streven, maar wat ons betreft kan 'ie worden uitgebreid naar ongezonde voeding. Hierbij doen wij dan ook het verzoek aan de wethouder om de erfpachtregeling ook toe te passen bij verkooppunten van ongezonde voeding, als een winkelruimte tijdelijk leegstaat of bij een nieuwe eigenaar. Wat vindt de wethouder hiervan? Verder willen wij weten welke andere middelen de wethouder nog voorhanden heeft. Het horecagebiedsplan misschien? We horen het graag.

Tot zover, voorzitter.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdrage: Kader recreatieschap Rottemeren

Lees verder

Bijdrage: Thuis in Rotterdam - Addendum Woonvisie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer