Bijdrage: Maat­re­gelen jaar­wis­seling


13 december 2018

Voorzitter,

Voor de aankomende jaarwisseling zijn er weer meerdere plekken in de stad aangewezen als vuurwerkvrije zone. Het college heeft deze bevoegdheid. Wij zijn blij dat er gebruik wordt gemaakt van de bevoegdheid tot aanwijzen, maar wij zijn ontevreden over de hoeveelheid vuurwerkvrije zones. De lijst van zesendertig plekken is met name allesbehalve uitputtend als het aankomt op het borgen van dierenwelzijn.

Zo is het Kralingse Bos geen vuurwerkvrije zone. Onbegrijpelijk, voorzitter. Het Kralingse Bos is het leefgebied van meerdere vleermuizen en zoogdieren. Zij zullen grote hinder ondervinden bij het afsteken van vuurwerk.

In parken leven dieren. Maar In Het Park mag er ook deze jaargang weer op worden losgeknald, net als in het Vroesenpark, het Roel Langerakpark, het Spinozapark, de Oude Plantage, het Varkenoordse Park, het Schiebroekse Park, het Museumpark, het Berg- en Broekpark, het Prinsenpark, het Wilgenplaspark, het Ommoordse Veld, het Park De Twee Heuvels, het Pernisserpark, het Nieuwlandsepark en het Wollefoppenpark. Van Noord tot Zuid en van Nesselande tot aan Hoek van Holland wordt er collectief weggekeken bij een verantwoorde jaarwisseling voor de dieren die in het wild leven. Nogmaals: onbegrijpelijk, voorzitter.

Als klap op de vuurpijl, voorzitter: zelfs op het Eiland van Brienenoord mag je vuurwerk afsteken.

Ook lang niet alle kinderboerderijen worden gespaard. Weliswaar is er een behoorlijk aantal aangewezen als vuurwerkvrije zone, maar bijvoorbeeld niet De Wilgenhof in Hillegersberg-Schiebroek, De Enk in Feijenoord en de De Kraal in het Kralingse Bos.

Van de burgemeester willen wij weten op basis van welke adviezen vuurwerkvrije zones worden aangewezen. Wat is hierin de rol van de gebiedscommissies en wijkraden? Is de burgemeester het met ons eens dat de huidige lijst van zesendertig vuurwerkvrije zones willekeur in de hand werkt? Want blijkbaar ben je als Rotterdammer beter of slechter af dan je stadsgenoot die in een ander gebied of wijk woont, naar gelang de afwegingen die per gebied of wijk worden gemaakt. Dat geldt overigens des te meer voor de dieren. En is de burgemeester het ook met ons eens dat je de afwegingen ten aanzien van het instellen van vuurwerkvrije zones niet kunt overlaten aan gebiedscommissies of wijkraden? Dierenwelzijn is namelijk een stadsbrede, gemeentelijke opgave. Als hoeder van het algemeen belang moet het college in de smiezen hebben waar de vrijheid van de dieren ophoudt als er vuurwerk wordt afgestoken.

Van de burgemeester willen wij een toezegging dat alsnog wordt overgegaan tot het aanwijzen van alle parken en alle kinderboerderijen tot vuurwerkvrije zone in de aankomende jaarwisseling. We horen het graag.

Tot zover, voorzitter.

Interessant voor jou

Bijdrage: Startnotitie energietransitie

Lees verder

Bijdrage: Welzijnswerk Feijenoord

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer