Bijdrage: Initi­a­tief­voorstel "Carnivoor? Geef het door!"


Uitge­sproken in de raads­ver­ga­dering van 27 juni 2019

27 juni 2019

In deze gemeenteraad hebben wij het vaak over maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken en welke kosten dat met zich meebrengt. Terwijl het ook een stuk makkelijker kan. Want hoe kun je zo makkelijk mogelijk een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering? Simpel, met mes en vork. Kijk eens op je bord. Hoeveel CO2 heb je opgeschept?

Een belangrijke boosdoener van onder andere de klimaatverandering is de milieubelastende voedselconsumptie. De productie van vlees, vis en zuivel is schadelijk voor onze planeet. Het voedselpakket in het rijke Westen bevat driemaal zoveel vlees als het wereldgemiddelde. Zo’n driekwart van de wereldwijde beschikbare landbouwgrond wordt gebruikt voor het produceren van veevoer voor de vleesindustrie. Landbouwgrond die wij beter zouden kunnen inzetten voor het produceren van plantaardige producten om de wereldbevolking te voeden. Bovendien hoeven wij dan geen bossen te kappen om aan de vleesvraag te voldoen en neemt de CO2 uitstoot drastisch af.

Voorzitter, de gemeente Rotterdam is een grote organisatie en organiseert veel bijeenkomsten. Er worden maaltijden geserveerd aan de genodigden van die bijeenkomsten en men weet van tevoren wat de dieetwensen zijn. Bij vrijwel elk buffet, diner of feestje is vlees de norm en zijn plantaardige gerechten de uitzondering. Terwijl bekend is dat het precies andersom zou moeten. Voor onze gezondheid, het klimaat, de natuur en dierenwelzijn.

Daarom zeggen wij: verbeter de wereld begin bij jezelf. Hoe kunnen wij mensen stimuleren anders te consumeren en dan ook nog met behoud van persoonlijke vrijheid? Wij denken door gedragsverandering, door middel van het wijzigen van de norm.

Gemeente Rotterdam, geef het goede voorbeeld. Laat uw gasten doorgeven of zij nog dieetwensen hebben. De standaard wordt plantaardig tenzij iemand doorgeeft vlees, vis of zuivel te willen nuttigen bij de maaltijd. Het principe: Carnivoor? Geef het door! De keuzevrijheid blijft in stand, alleen de sociale norm wordt omgedraaid. Wie geen vlees heeft doorgegeven, krijgt een maaltijd zonder vlees. Carnivoor? Geef het door. Simpel, goedkoop en niet betuttelend. Bovendien beter voor je gezondheid, het klimaat, de natuur en dierenwelzijn!

Voorzitter, de Partij voor de Dieren weet het vaak beter. En terecht. Maar we staan ook voor keuzevrijheid. Maar weet wel dat je met jouw dieetkeuze het verschil kunt maken.

Tot zover voorzitter.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Bijdrage: Voortgangsrapportage NPRZ (inclusief Basismonitor Onderwijs)

Lees verder

Bijdrage: Beleidskader huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld ‘Bouwen aan een toekomst zonder geweld'

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer