Bijdrage: Bestuurs­op­dracht zorg


Uitge­sproken in de raads­ver­ga­dering van 23 februari 2023

23 februari 2023

Voorzitter,

Preventie is niet ‘ de kosten zo laag mogelijk houden’. Preventie is niet de ene Rotterdammer wel en de andere Rotterdammer liever geen zorg bieden, omdat er toevallig iemand onder de naam mantelzorger de betaalde zorg gratis kan doen. Preventie is niet procederen tegen je burgers om zo de gevraagde zorg niet te hoeven leveren.

Preventie is investeren in een schone leefomgeving en gezonde voedselomgeving. Obesitas, diabetes type -2 en hart-en vaatziekten zijn de top 3 welvaartsziekten. Hier kunnen we preventief op bezuinigen. Het begint bij de voedselomgeving van ons en onze kinderen. Kent u de nieuwe slogan van artsen al: ontzorg de zorg eet plantaardiger!

En hoewel de haven en de fossiele industrie verankerd zitten in onze Rotterdamse identiteit moeten we ook realistisch zijn en met de kennis van nu, weten we dat zij een aandeel hebben in onze ongezonde leefomgeving. Zie de resultaten van Kankeratlas.nl: longkanker, mesothelioom komen veel in en rond Rotterdam voor.

Preventie op de zorgkosten is investeren in een gezonde voedselomgeving en schone leefomgeving. Heeft de wethouder hier ideeën over voor preventieve maatregelen?

Tot zover, voorzitter.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Bijdrage: Uitgangspunten Woonakkoord (tweede bespreking)

Lees verder

Bijdrage: Uitkomsten onderzoek discriminatie particuliere woningverhuur Rotterdam

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer