Bijdrage: Bestem­mingsplan RottaNova


Uitge­sproken in de verga­dering van de commissie BWB op 16 februari 2022

16 februari 2022

Voorzitter,

Wij zijn tegen bouwen in het groen. Gewoon niet doen, voorzitter. De argumenten zijn legio. Groen is goed voor de biodiversiteit, het brengt verkoeling, bergt water op, zorgt een gezonde leefomgeving en prettig straatbeeld. Het gazon naast de Markthal is in potentie een schaduwrijk bos, je moet het alleen willen zien.

Maar de wethouder ziet door het beton het bos niet meer. Die leeft liever in een betonnen jungle, in het stenen tijdperk. En daardoor zijn niet alleen alle inwoners van het Laurenskwartier de dupe, maar ook de bezoekers van de binnenstad en de markt, die ik op een mooie dag massaal zie recreëren in het groen. Straks is dat allemaal weg.

In Rotterdams Weerwoord staat dat er in de binnenstad sprake is van hittestress. Hittestress is een effect van klimaatverandering. Onevenredig veel ouderen, dus Rotterdammers van boven de 75 jaar, hebben last van hitte. Dat heeft de maken met inrichting van de buitenruimte, voorzitter, maar ook met een gebrek aan verkoeling in en om het huis. Dit bestemmingsplan houdt géén rekening met klimaatadaptatie. Al met al is dit dus op dat vlak óók een onwenselijke ontwikkeling.

Voorzitter, er is een wooncrisis. Dat weten wij maar al te goed. Maar een stad wordt onleefbaar als al het groen wordt opgeslokt door steen. RottaNova moet doorgaan als verdichting en daarom is het zo ontzettend cruciaal om in deze stad te werken met een groennorm. Een norm die niet alleen ziet op een minimale hoeveelheid vierkante meters per inwoner of huishouden, maar ook bijdraagt aan spreiding. De inwoners van het Laurenskwartier hebben al zo weinig groen en dat wordt met dit plan nog erger.

Wij zijn mordicus tegen RottaNova, voorzitter.

Tot zover.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Wij staan voor:

Wij zijn tegen:

Interessant voor jou

Bijdrage: Grondexploitatie Carnisse Eiland

Lees verder

Bijdrage: Overeenkomst Havenbedrijf en gemeente over Landtong Rozenburg

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer