Bijdrage: Advies­rapport Rotterdams Burger­beraad klimaat


Uitge­sproken in de verga­dering van de commissie MHEK op 22 januari 2025

22 januari 2025

Voorzitter,

Wij zijn altijd voorstander geweest van een burgerberaad. Het is een mooi instrument om het vertrouwen in de politiek te vergroten. Het is goed om politiek niet uitsluitend aan politici over te laten. De problemen van nu vragen om een meerkoppige aanpak. Wij zijn blij dat er burgerberaad is waarbij geloot is en representatief is voor inwoners van onze stad. Met ondersteuning van experts zijn zij aan de slag gegaan en het advies ligt nu voor ons.

Het is vanavond niet de bedoeling om het burgerberaad te evalueren, dat komt nog, maar om de uitkomsten van het burgerberaad te bespreken.

Wij zijn verheugd dat het burgerberaad 10 adviezen heeft aangenomen met een kiesdrempel van 80 procent. Vanzelfsprekend zullen wij de uitkomst van dit burgerberaad respecteren en de 10 adviezen overnemen. Het college geeft aan 9 adviezen over te nemen. Wij vinden het teleurstellend dat het college het advies ‘Gemeente als aandeelhouder van de klimaatverbetering’ niet overneemt. Er wordt geen reden opgegeven waarom de gemeente dit niet overneemt. Kan de wethouder een toelichting geven?

Wij weten dat de haven was geëxcludeerd uit het burgerberaad maar als je de toelichting leest van het advies zitten er wel degelijk onderdelen tussen die uitgevoerd kunnen worden bijvoorbeeld het uitzetten van een enquete wat men vindt van de vergroening van de haven.

Bij het advies ‘Onderwijs en educatie met betrekking tot de jeugd’ met een positief advies weten we dat er bezuinigingen komen op Natuur & Milieu Educatie (NME) waarbij lessen niet meer kosteloos worden aangeboden aan scholen. Bij het raadsvoorstel wordt een raming gegeven van de te verwachten kosten voor de uitvoering van de adviezen. Het geschatte totaal ligt tussen de 555.000 en 790.000 euro. We hebben een budget van 1 miljoen voor de adviezen dus ik zie wel mogelijkheden om hier iets te doen. 

En bij ditzelfde onderwerp geeft het burgerberaad het advies om sociale media grootschalig in te zetten via TikTok of Instagram d.m.v. een account van de gemeente of via influencers en reclame. Ik zie hier geen reactie op van de wethouder. Graag een reactie van de wethouder.

Bij het advies ‘Minder lichtverspilling’ ga ik ervan uit dat bij het vervangen/aanpassen van eventuele LEDverlichting er rekening wordt gehouden met de dieren. Kan de wethouder dit bevestigen?

Bij het advies ‘Rotterdam vergroent’ geeft het college aan dat men graag ideeën en wensen van het burgerberaad ontvangt om met hen in gesprek te gaan om deze ideeën vorm te geven. Is dit al in gang gezet? Zijn er al gesprekken?

Bij ‘Een centraal informatieplatform Klimaat’ zijn wij blij met de ideeën van het burgerberaad en goed te horen dat het dit ook belangrijk vindt. Voor de Klimaatacademie is een extra inspanning nodig met een tijdsduur van 2 jaar. Kunt u een toelichting geven waarom dit zoveel tijd vergt?

Bij ‘Groene en Klimaatadaptieve woningen’ mis ik de reactie van het college om bedrijven, vve’s, scholen etc voor een informatiecampagne. Graag een reactie van de wethouder.

Tot zover.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.