Bijdrage: 1e Voort­gangs­rap­portage Boijmans van Beuningen


Uitge­sproken in de verga­dering van de commissie MPOF op 21 november 2019

21 november 2019

Voorzitter,

Wij zijn onaangenaam verrast door de fikse afwijking over de kosten voor de brandbeveiliging van het gebouw. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat het college de kosten heeft onderschat? Waarom zou het risico op brand niet meer gelden als de museale functie ophoudt? Let wel, het gebouw is monumentaal en deels rijksmonumentaal. Wij lezen dat het op peil laten houden van de brandwacht mogelijk leidt tot verhoging van de kosten ten opzichte van de ramingen van het raadsbesluit. Met hoeveel kunnen we ongeveer rekening houden?

Wij vinden het verder vrij bizar dat conditionering van de monumentale onderdelen van het gebouw niet is meegenomen als risico bij het raadsvoorstel van december vorig jaar. Hoe kan dit?

Voorzitter, weet het college wel wat voor bijzonder gebouw het voormalige - en toekomstige - Museum Boijmans van Beuningen is? Hoe kun je voorbij gaan aan de monumentale status van met name het gedeelte Van der Steur, maar ook het gedeelte Bodon?

Voorzitter, waren de aanbestedingsregels nog niet duidelijk voor de wethouders? Waar zit precies het probleem met betrekking tot het asbestvrij maken van het gebouw?

Wij lezen voorts dat er voor wat betreft de risicocriteria van geld en kwaliteit een lichte afwijking is geconstateerd met betrekking tot de projectorganisatie, die bestaat uit gemeente en museumorganisatie. Kan de wethouder daar wat meer over vertellen?

Bij de projectorganisatie van Museum Boijmans van Beuningen ligt ook de uitvoering van het programma Boijmans in Transit. Dat loopt niet helemaal soepel, zeker niet omdat Boijmans op Zuid tot nader order is uitgesteld. En dat is toch wel de kroonjuweel van het programma. Ook Remix Rotterdam als onderdeel van Boijmans bij de Buren is niet doorgegaan. Wat vindt het college hiervan? Wordt er alternatieve invulling gegeven aan het wegvallen van deze activiteiten?

Voorzitter, dan nog een vraag over herinrichting van de buitenruimte. Wij hebben het even niet scherp, maar wordt er nog gewerkt aan een nieuwe ontsluiting ter hoogte van het bouwlint aan de Westersingel? Als onderdeel van het plan van landschapsarchitectenbureau Gustafson Porter?

Tot zover, voorzitter.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Bijdrage: Havenvisie 2030

Lees verder

Bijdrage: Uitvoeringsprogramma Rivieroevers 2019-2022

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer