Raads­vragen: Zoekt en gij zult planten


Indiendatum: 21 jan. 2021

Geacht college,

Binnen de gemeente Rotterdam, met op dit moment een formatie van ruim 12.000 keer het aantal contracturen van een volle werkweek, zal vast flink gebruik worden gemaakt van online zoekmachines. Vaak wordt voor het zoeken op het internet verwezen naar de marktleider voor online zoekmachines en de naam van deze commerciële partij staat er zelfs synoniem voor. Dat is allemaal leuk en aardig, ware het niet dat deze marktleider weinig doet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en belasting ontwijkt. Zo heeft zij in acht jaar tijd €128 miljard aan winst doorgesluisd naar een belastingparadijs, overigens via Nederland, en hier slechts 0,02 procent aan vennootschapsbelasting over afgedragen, blijkt uit een recent nieuwsbericht op de website van de NOS[1].

Inmiddels zijn er vele concurrenten van de marktleider van online zoekmachines die wél maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder vele ‘groene’ zoekmachines. Deze zoekmachines schenken bijvoorbeeld een deel van de behaalde winst aan organisaties die er bomenplant mee financieren. Groene zoekmachines zijn ook vaak klimaatneutraal, in die zin dat zij de CO2 die vrijkomt door gebruik compenseert met investeringen in hernieuwbare energie.

Met een dergelijke formatie als die van de gemeente Rotterdam, is de organisatie een grote speler in het gebruik van online zoekmachines. Met de keuze voor een groene zoekmachine die het college ‘organisatiebreed’ voorschrijft, kan zij zich indirect inzetten voor de goede zaak zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Het is ons inziens jammer als het college deze kans laat lopen.

1. Is het college bereid een groene zoekmachine ‘organisatiebreed’ in te stellen als programma dat standaard door ambtenaren wordt gebruikt als zij binnen de online werkomgeving van de gemeente Rotterdam een zoekopdracht starten? Indien nee, waarom niet?

Wij kunnen ons voorstellen dat ambtenaren de vrijheid willen hebben om tijdens diensttijd zelf te kunnen kiezen voor een zoekmachine, bijvoorbeeld een groene zoekmachine, vanuit ideële overtuiging. Maar misschien laat de internetomgeving van de gemeente het niet toe, mogelijk als gevolg van allerlei vrijheidsbeperkende en/of privacybeschermende protocollen. In de organisatie is evenwel enthousiasme te bespeuren voor vrijheid om te kunnen kiezen, weten wij.

2. Bent u bereid ambtenaren de vrijheid te gunnen te kunnen kiezen voor een online zoekmachine, en dit ook zo te borgen in werkinstructies aan de ICT-afdelingen van de diverse clusters en diensten? Indien nee, waarom niet?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

[1] https://nos.nl/artikel/2364154-belastingontwijking-google-leverde-nederland-ruim-25-miljoen-euro-op.html

Indiendatum: 21 jan. 2021
Antwoorddatum: 2 mrt. 2021

Klik hier voor de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op de website van de gemeenteraad van Rotterdam.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Raadsvragen: Haal meer uit de Bomenbalans

Lees verder

Raadsvragen: Criminele handel en privacyschending persoonsgegevens GGD

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer