Raads­vragen: Waarschuw strand­gangers voor PFAS in zeeschuim


Indiendatum: 25 jul. 2024

Geacht college,

Op de website[1] van de NOS staat het bericht dat de rijksoverheid dieren en mensen vanaf nu afraadt zich in zeeschuim te begeven, omdat daarin grote concentraties aan PFAS zitten. PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam van meer dan zesduizend stoffen die slecht voor de gezondheid zijn. Voorheen was het gezondheidskundig advies van de rijksoverheid aan strandgangers om zich aan het einde van de dag af te spoelen, maar dat advies is per deze maand aangescherpt.

Weinig mensen weten evenwel van dit advies, omdat er volgens de berichtgeving geen ruchtbaarheid aan is gegeven. Er is slechts een passage aan gewijd op een website[2] die informatie verstrekt over zwemwater, luidende:

“PFAS hechten, net als sommige andere chemische stoffen, virussen en bacteriën, goed aan (zee)schuim. Probeer dus te voorkomen dat je (zee)schuim binnen krijgt en laat kinderen en huisdieren er niet in spelen.”

Partij voor de Dieren ziet graag dat de gemeente Rotterdam meer informatiekanalen benut en wegen bewandelt om dit belangrijke advies onder de aandacht te brengen van mensen – al dan niet met dieren bij zich – die het strand in Hoek van Holland of op de Maasvlakte bezoeken.

1. Ziet u het belang van goede communicatie richting strandgangers binnen de gemeentegrenzen over de gevaren van PFAS voor dieren en mensen die zich voordoen in zeeschuim?

2. Welke informatiekanalen acht u kansrijk in te zetten voor het beter onder de aandacht brengen van het advies van de rijksoverheid over het vermijden van contact met zeeschuim? En bent u bereid deze kanalen ook in te zetten?

3. Ziet u ook nog andere wegen voor zich voor goede informatievoorziening, zoals het plaatsen van borden op de Rotterdamse stranden? Indien nee, waarom niet?

4. Bent u bereid het belang van de dieren integraal mee te nemen in uw informatievoorziening over de gevaren van PFAS in zeeschuim, aangezien er dikwijls honden worden uitgelaten op het strand? Indien nee, waarom niet?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.


[1] https://nos.nl/artikel/2530054-advies-aangescherpt-speel-niet-in-zeeschuim-maar-strandganger-weet-van-niets

[2] https://www.zwemwater.nl/PFAS