Schrif­te­lijke vragen over roof­vo­gelshow tijdens het Kunst­fes­tival


4 september 2014

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag 2 september jongstleden schriftelijke vragen gesteld over de voorgenomen roofvogelshow op 13 september aanstaande tijdens het Kunstfestival in Rotterdam-Schiebroek.

Het Kunstfestival heeft een roofvogelshow van valkenier De Valk op hun programma staan. Volgens de secretaris van het Kunstfestival hebben zij juist gekozen voor een erkende valkenier om dierenleed te voorkomen. De gemeente Rotterdam heeft zelfs een onderzoek hiernaar laten doen voordat zij de vergunning afgaf.

Een show is een stressvolle gebeurtenis voor dieren. De roofvogels leven in gevangenschap en worden gedwongen om kunstjes te vertonen. Zowel door hun lichaamsbouw als door hun gedrag hebben roofvogels veel ruimte nodig. Door gevangenschap worden zij ernstig beperkt in hun bewegingsvrijheid.
Daarbij is het niet natuurlijk om een (wild) dier kunstjes te laten doen. Het publiek komt dichtbij de vogels, terwijl deze dieren van nature het liefst zoveel mogelijk uit de buurt van mensen willen blijven. Ook is de mogelijkheid niet uit te sluiten dat een roofvogel uit paniek of angst wil vluchten. Maar omdat dit niet mogelijk is, kan het dier agressief reageren en hiermee de persoon en omstanders verwonden.
Een dergelijke show draagt tevens bij aan de acceptatie en promotie van het houden van wilde roofvogels in gevangenschap en bevordert het de wens om een roofvogel als huisdier te houden. Daarmee wordt de handel in deze dieren gestimuleerd. Dit heeft, ook bij andere wilde diersoorten, al tot veel ongewenste situaties geleid.

Gerelateerd nieuws

Bezoek aan de Dierenbescherming Rijnmond

De fractie van de Partij voor de Dieren Rotterdam bracht vrijdag 29 augustus jongstleden een werkbezoek aan de Dierenbescherm...

Lees verder

Noodzaak tot behoud van Midden-Delfland

De Partij voor de Dieren Rotterdam heeft samen met de fracties van de SP en GroenLinks, schriftelijke vragen gesteld aan het ...

Lees verder