Rotterdam staat voor aap! Actie tegen dier­proeven


10 maart 2018

De Partij voor de Dieren in Rotterdam wil een dierproefvrije stad. Dierproeven zijn wreed en nutteloos. Op zondag 11 maart zet de Partij voor de Dieren deze boodschap kracht bij met de manifestatie 'Rotterdam staat voor aap!' in de binnenstad van Rotterdam.

In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zijn in 2015 in totaal ruim 33.000 proefdieren gebruikt, blijkt uit de meest recente cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een onwaarschijnlijk aantal. Daarmee heeft Rotterdam de twijfelachtige eer dierproevenhoofdstad van Nederland te zijn.

Elke dierproef is wreed en nutteloos, elk proefdier is er één teveel. Maar dierproeven op apen raken ons in het hart. In 2015 zijn er 21 java-apen gebruikt door het Erasmus Medisch Centrum. Veel Rotterdammers hebben geen idee dat dit in hun stad gebeurt.

De Partij voor de Dieren is tegen het gebruik van proefdieren. Door innovatie in de wetenschap zijn er momenteel veel methoden in ontwikkeling om het gebruik aan banden te leggen. Tegenwoordig kunnen we direct meten aan de mens, bijvoorbeeld door verbeterde scans. Databanken voor biologisch materiaal zijn voorhanden, waarmee technologie gebaseerd op menselijk materiaal uit de voeten kan. Ook computersimulaties en de zogenoemde 'big data' zorgen ervoor dierproeven zo snel mogelijk de wereld uit te helpen.

Lijsttrekker Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren staat pal achter een dierproefvrij Rotterdam. “Rotterdam staat voor aap. Het dierproefcentrum in onze stad is een regelrechte schande. Wij kunnen niet bevatten dat sommige wetenschappers nog steeds hun keuze voor dierproeven rechtvaardigen. Wij zullen er alles aan doen om dierproefvrije wetenschap een plek te geven binnen het biomedische cluster.”

  • Manifestatie

Op 11 maart tussen 12.00 en 13.30 zal de Partij voor de Dieren in Rotterdam aanwezig zijn op het Binnenwegplein in hartje Rotterdam. Tijdens onze manifestatie 'Rotterdam staat voor aap!' delen onze leden flyers uit en informeren ze het winkelend publiek over dierproeven, het lot van proefdieren en hoe de wetenschap ook zonder dierenleed vooruit kan.