Ludieke actie met vega­nis­tische gehakt­ballen


19 februari 2015

De Partij voor de Dieren voerde woensdag 18 februari een ludieke actie door veganistische gehaktballen uit te delen tegenover de Ballentent aan de Parkkade in Rotterdam.

Een werkgroeplid van de PvdD had vroeg in de ochtend 50 smakelijke veganistische gehaktballen gebraden die op biologische broodjes met veganaise of vegamosterd werden geserveerd.

Om half 12 zette een nieuwsgierige voorbijganger zijn tanden in het heerlijke broodje.

Naast een aantal werkgoepleden en andere enthousiaste voorbijgangers waren er ook diverse media aanwezig, zoals RTV Rijnmond.

Aanleiding voor deze actie was het RTV Rijnmond Open Rotterdams Kampioenschap Gehaktballen Eten, wat voor de zesde keer door RTV Rijnmond en De Ballentent werd georganiseerd. Degene die de meeste gehaktballen in een half uur at, won deze wedstrijd.
De PvdD is van mening dat zulke 'vreetfestijnen' niet meer van deze tijd zijn. Het organiseren van een dergelijke wedstrijd vindt de PvdD voedselverspilling. Er wordt ter vermaak en in competitieverband gegeten en niet omdat dit puur noodzakelijk is. Daarnaast wil de PvdD dat men minder vlees gaat consumeren en op deze manier wordt de vleesconsumptie juist gestimuleerd.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder het recept voor deze overheerlijke veganistische gehaktballen:

Ingrediënten gehaktballen:
- seitan (LET OP: voor ingrediënten van de seitan zie: http://40aprons.com/seitan-ground-beef/)
- zijdetofu
- NO-Egg (eggreplacer)
- water
- gehaktkruiden
- paneermeel

Ingrediënten jus:
- ui
- vegan margarine
- ketchup
- bloem
- water
- ketjap
- (paddestoelen)bouillonblokje

Bereiding gehaktballen:

Maak eerst de seitan, zie: http://40aprons.com/seitan-ground-beef/

Als de seitan klaar is maak je het (niet te) fijn in de keukenmachine. Daarna meng je er wat zijdetofu door, NO-Egg eggreplacer en een beetje water, gehaktkruiden, en vervolgens nog wat paneermeel voor extra binding erdoor. De ballen draaien en even een tijdje in de koelkast zetten. Daarna bak je de ballen zo'n 20 minuten.

Bereiding jus:

Bak een uitje een beetje bruin in vegan margarine, doe er wat ketchup bij, even verder fruiten, vervolgens een schepje bloem, goed roeren (de bloem moet ook bruin gebakken worden). Dan doe je er water bij en een klein scheutje ketjap en een bouillonblokje, even laten sudderen tot het begint te binden. Wordt het te dik doe er dan wat extra water bij, wordt het te dun dan gewoon door laten sudderen tot het ingedikt is.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------